Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodProject Heart

Tillhör du dem, eller har du släktingar, som fick privata tillgångar beslagtagna eller förstörda under Andra Världskriget? Det handlar både om bebyggd som obebyggd mark, konst, djur, verktyg, juveler aktier, bankkonton och försäkringar för att nämna något.

Jewish Agency, med stöd från den israeliska regeringen, är initiativtagare till Project Heart som syftar till att försöka hitta dem som ännu inte fått någon ersättning för förlorade tillgångar.

I steg ett måste ett frågeformulär besvaras före den 1 december 2011. Börja med att logga in på www.heartwebsite.org för att få mer information. Informationen och frågeformuläret finns på 26 olika språk.

Michael sprang!

I höstens nummer av Menorah lovade vi att rapportera från staden Jerusalems första maraton som gick av stapeln den 25 mars i år. När vår då tilltänkte löpare hoppade av tävlingen kom Michael Einhorn som en räddande ängel!

Inte nog med att han genomförde hela loppet på 42 km, han gjorde det för att samla in pengar till den etiopiska bar- och bat-mitzva fonden.

Michael gick ut gymnasiet i våras och har snart spenderat ett år i Israel med organisationen FZY. Du kan läsa mer om dem på www.yearcourse.org.uk där även Michaels roliga blogginlägg om sitt lopp finns med.

Menorah på Facebook

Du har väl inte missat att Menorah startat en sida på Facebook? Skriv in Menorah Sverige i vänsökaren och tryck "gilla" så kan du hålla kontakt med oss hela tiden.

På sidan kommer vi löpande publicera artiklar och annat intressant. Som vän kan du även komma med tips och idéer om vad du vill att vi ska skriva om, med ris och ros.

Vill du dessutom hjälpa oss att få fler Facebookvänner trycker du "dela" längst ner på den vänstra delen av sidan.

Än leder Göran

I förra numret av Menorah skrev vi om Göran Duveskog som då hade gjort sin etthundrade resa till Israel. Samtidigt undrade vi om någon annan hade gjort fler. Lotta Bornö skrev följande till oss:

"Har inte gjort fler Israelresor än Göran(än), men jag och min mamma har tillsammans gjort 91 resor till hösten! Mamma och pappa gifte sig i Jerusalem 1975 och jag och min man förlovade oss vid Genesarets sjö 1989. År 1993 blev jag svårt sjuk i leukemi och nästan direkt bestämde jag mig för att så fort jag blev frisk ville jag tillbaka till landet och sommaren 1994 var jag i Israel igen! I maj är det dags igen."

Hjälp ett barn bli Bar/Bat Mitzva!

Det finns många barn i våra barnbyar, Neve Michael och Afula Ilit, som i år fyller 13 år (pojkar) eller 12 år (flickor). De blir då Bar eller Bat Mitzva (en slags judisk konfirmation).

Många kommer från dysfunktionella familjer eller är föräldralösa. Ceremonin är dock viktig för alla judiska barn. Den står för att man får ett visst judiskt ansvar, lär sig mer om det judiska arvet och helt enkelt får stå i centrum åtminstone en dag. Detta blir kanske extra viktigt för barnen i barnbyarna.

Vi vill hjälpa dessa barn att få vad de förtjänar. För 4 000 kronor/barn kan du hjälpa till. Pengarna går till nya kläder, möjligheten att gå till en frisör, få en bönbok och bibel, samt talit (bönesjal) och kipa för pojkarna. De får förstås också en religiös utbildning. Själva ceremonin äger rum vid Västra Muren i Jerusalem.

Hjälp oss att ge dessa flickor och pojkar ett minne för livet! Ge en gåva till pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609 och ange "Bar/Bat Mitzva" som referens.

Extra hjälp till tunisiska judar

Israels regering och Jewish Agency har tillsammans beslutat att hjälpa de tunisiska judar som vill ta sig till Israel med bidrag och bostäder. Detta med anledning av de protester mot den tunisiska regeringen som bröt ut i december 2010 och som sedermera ledde till revolution i landet.

Den judiska församlingen i Tunisien består av cirka 1 500 personer, varav cirka 1 100 är bosatta på ön Djerba och resten i huvudstaden Tunis. I samband med revolutionen har de känt av såväl politisk som ekonomisk instabilitet.

De som väljer att flytta till Israel kommer att få hjälp med bostad under ett års tid samt ett bidrag på cirka 70 000 kronor, hälften av summan det första året, den andra hälften distribueras under år två.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!