Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMånga är de artiklar Menorah skrivit om barnbyn Neve Michael och de öden som fört barnen dit. Men vad händer med dem när de flyttat därifrån? Janet Mendelsohn Moshe har följt upp tre personer. Här kommer deras berättelser.

Vad hände sen?
Foto Neve Michaels arkiv

Att den israeliska militära grundutbildningen är tuff råder det ingen tvekan om, men närhelst Rafi, 19 år, träder in genom Neve Michaels grindar har han dels på sig sin uniform men även ett stort och brett leende. För honom blir inget tuffare än hans tidigare barndomsår.

När Rafi och hans syster kom till Neve Michael var de fem respektive sju år gamla. Pappan hade övergivit familjen och mamman var mentalt instabil. Barnbyn återgav dem trygghet och tack vare den kärlek och värme han fick i barnbyn lyckades han bli akademiskt framgångsrik. Med lite extraundervisning kom han dessutom in på en mycket bra skola och stannade kvar i barnbyn fram tills armétjänstgöringen.

För Rafis syster har det inte gått lika bra. Vid ett tillfälle beslöt hon att söka upp sin far för att bo med honom. Han kunde dock inte ge henne den trygghet och uppmärksamhet hon behövde.

Rafi vet att hans beslut att stanna kvar "tiden ut" i Neve Michael har spelat stor roll i hans liv.

- Jag vet att stödet jag fått har hjälpt mig att hitta styrka att välja rätt väg. Klart att även jag har revolterat men i bakhuvudet har jag alltid vetat att personalen velat MITT bästa.

Rafi är bara en av många som via Neve Michael har fått en ny chans i livet.

I Israels begynnelse splittrades många familjer och landet flödade över av svårigheter. 1952 kom Orna som ung föräldralös till Israel från Jemen. Neve Michael är det enda hem hon känner till. Orna togs emot i barnbyns familjeliknande hem där övergången till ett nytt land och ett nytt språk blev lättare. Trots all oro som fanns i Israel på den tiden växte hon upp i en trygg miljö. Mot slutet av sin vistelse i barnbyn blev hon förälskad i en av lärarna, de gifte sig och bor kvar i närheten.

- Jag tillbringade hela min barndom i Neve Michael, säger Orna med ett stort leende på läpparna. Som mamma till idag fem vuxna barn är jag övertygad om att mina goda barnuppfostringsinstinkter har sin grund i de goda exempel jag såg. Kärlek och ömhet genomsyrar vardagen.

Som besökare imponeras man av alla glada barn som möter en på sin väg till och från den egna skolan på området. Utöver de "egna" barnen kommer ungdomar från närområdena till Neve Michael för övervakad fritidsverksamhet.

- I eftermiddagsprogrammet ingår ett hälsosamt mål, lek, läxhjälp, hjälp av tränade terapeuter och socialarbetare. De yngsta barnen duschas också innan de körs hem till sina familjer, berättar Hava Levene, utvecklingsansvarig.

Programmet hjälper ensamstående mammor att arbeta sent samtidigt som barnen får några extra timmar i en normativ omgivning. I annat fall skulle de som bäst haft en tv som barnvakt i ett oövervakat hem. Eftermiddagsprogrammet gör att barn kan fortsätta bo hemma men ändå lyckas fullfölja skolan.

- Vi förstår vikten av den biologiska familjen och strävar efter att läka relationerna mellan familj och barn även i de svåraste fallen, tillägger Hava Levene.

Idag kommer 35 procent av barnen på Neve Michael från Etiopien. En del är föräldralösa, andra familjer har haft svårt att finna sig tillrätta i det nya hemlandet, den kulturella chocken har varit för svår. Barnen har ibland tagits till Neve Michael av de sociala myndigheterna efter att ha blivit utsatta för våld eller övergrepp.

- Ibland ringer telefonen mitt i natten. Vår kristelefon har öppet dygnet runt. En natt tog vi emot en hel syskonskara akut då pappan hade dödat mamman inför barnens ögon för att sedan försöka begå självmord. Hemmet var ett blodbad och barnen var i chock. De togs hit med socialarbetare och poliseskort utan mer med sig än vad de hade på kroppen, berättar Hava Levene. Totalt har vi tagit emot 500 barn från hela landet sedan vi öppnade kriscentret år 2000.

Under våren fick barnbyn ett oväntat besök. Genom grindarna steg en man, hans hustru och deras barn. Shimon är idag en framgångsrik affärsman som bodde i Neve Michael från det han var nio tills han fyllde 18 år. Efter att hans pappa hade mördat hans mamma bodde han temporärt med sina farföräldrar på en närliggande kibbutz men flyttade så småningom till Neve Michael.

Åren gick, Shimon växte upp och efter militärtjänsten beslöt han sig för att söka lyckan i USA. Nu ville han visa sin familj var han vuxit upp och berätta om sin bakgrund som han hade förtigit i alla år.

- Det var först när familjen kom till Neve Michael som sanningen om Shimons tragiska bakgrund kom fram för familjen. Familjen besökte huset han växte upp i och åt en måltid tillsammans med ungdomarna i matsalen. Shimon blev rörd av besöket "hemma" och hans barn beslöt sig för att ge en generös donation till barnbyn. De insåg att barnbyn hade format deras pappa till att bli den han var idag - en god familjefar och pappa.

- Jag var i helvetet innan jag fick ett nytt hem i Neve Michael. Det var här mitt liv började, sa Shimon under sitt besök.

Detta är en artikel som initierats av en av Menorahs trogna läsare, Kjell Rabnor. Du får också gärna höra av dig till oss med tips och idéer om vad du vill läsa.
Skicka e-post till oss på redaktionen@menorah-sweden.com eller gå in på vår Facebooksida "Menorah Sverige" och skriv en rad där.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!