Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodJag kan!

Den tioåriga, gravt CP-skadade, Roni äntrar cykeln, anpassad för funktionshindrade. Den strålande och triumferande blicken när hon cyklar iväg tillsammans med oss i Yarkonparken säger mer än alla ord. Bara denna korta stund, den glädje, stolthet och självtillit hon signalerar, hade varit tillräckligt för att vi skulle förstå betydelsen av Etgarim för Israels alla funktionshindrade barn, ungdomar och vuxna. Men vi fick uppleva så mycket mer.
Av Krystyna Asarnoj & Anna Schlachet  Foto Etgarim

Under de korta dagar som vi besökte Etgarims verksamhet i Tel Aviv seglade vi med utvecklingsstörda barn, cyklade med CP-skadade barn, träffade unga män med posttraumatiska besvär efter svåra krigsupplevelser, observerade repövningar, deltog i kvällsträning och undervisning av volontärer mm.

Överallt möttes vi av samma starka engagemang och entusiasm. Överallt samma övertygande berättelser om hur viktig Etgarims verksamhet är. Idéerna sprutade och möjligheterna var många. Bara de hade haft resurser … Etgarim betyder "utmaningar" på hebreiska.

Att anta en till synes oöverstiglig utmaning och besegra den. Vem kan inte känna igen den jublande glädjen över att ha klarat det omöjliga? Att få koncentrera sig på individens förmågor istället för oförmågor, se möjligheterna istället för hindren.

Etgarim är en ideell organisation som bildades 1995. Den vänder sig till alla i Israel med särskilda behov; det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, jude, kristen, muslim eller drus. Alla med fysiska eller psykiska funktionshinder, offer för trauma eller terror, ungdomar i riskzoner etc är välkomna.

Målet med verksamheten är att ge människor med särskilda behov en chans att uppnå sin fulla potential och ge dem förutsättningar för att kunna leva ett vanligt liv och integreras i det vanliga samhället. Genom pedagogiska rehabiliteringsprogram ute i naturen hjälper Etgarim individen att växa, förbättra sitt självförtroende och få ökad självkänsla.

Etgarim har många sporter att välja på; fallskärmshoppning, segelflygning, segling, dykning, vattenskidor, kajak, vindsurfing, forsränning, rodd, tandemcykling för att nämna några. Listan kan göras lång.

Mer än 5 000 barn och 700 vuxna i hela Israel deltar i programmen. Verksamheten förutsätter ett stort antal aktiva volontärer på varje enskild ort. Tanken är att uppnå ett slags partnerskap med det omgivande samhället via volontärerna.

Dessutom arbetar man med tävlingsidrott för funktionshindrade. Vid Paralympics i Aten 2004 fick det israeliska seglarlaget guldmedalj, en bragd som man hoppas upprepa i London 2012. Andra stora tävlingssporter är maratonlöpning för blinda och handcykling, där Nati Gruber är ett stort medaljhopp.

För Etgarim är barnen en av de viktigaste utmaningarna. Målet är att de ska lära sig hantera de dagliga svårigheterna i sina liv, utveckla sina färdigheter och stärka sitt självförtroende och sin självkänsla. Ytterst handlar det dock om att ändra attityderna i samhället. ...

Utöver alla pågående projekt arbetar organisationen med att utbilda nya ledare och anpassa klubbar och idrottsanläggningar med speciell utrustning. För att göra aktiviteterna tillgängliga för alla, behöver verksamheten subventioneras. Ytterligare akademisk forskning inom området behöver initieras.

Etgarims ambitiösa mål har mött stor uppskattning. Under åren har de fått ett flertal nationella och även internationella priser och utmärkelser. Volontärer står på kö för att få bidra till verksamheten som hela tiden utvecklas. Den enda begränsningen är de ekonomiska tillgångarna, men även den utmaningen är man fast besluten att klara.

Du kan bidra
till Etgarim genom Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod. Ge din gåva till pg 454260-1 eller bg 671-6609 och ange "Etgarim" som referens.
Vill du veta mer om Etgarim?
Kontakta etgarim.sweden@gmail.com alt gå in på www.etgarim.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!