Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodAktuella ändamål

Insamlingsarbetet 2011 har fått en rivstart, många givare har bidragit mycket generöst för att hjälpa de israeler som råkat illa ut efter bränderna i norra Israel i början av december. 42 israeler dog, 51 barn förlorade sin mamma eller pappa och tusentals fick sina hem förstörda. Våra givare har hittills bidragit med närmare en miljon kronor, som gör stor nytta för de drabbade.

Förenade Israelinsamlingen satsar på att hjälpa ungdomsbyn Yemin Orde (se artikel på sidan 12 i detta nummer), där 40 procent av byggnaderna förstördes. Det är en by med 470 ungdomar varav 110 föräldralösa, de flesta från f d Sovjet och Etiopien. Återuppbyggnaden kommer att ta tid och till att börja med bygger vi ett nytt stort utomhusgym för ungdomarna. De gillar att röra på sig och idrotta, och detta blir något positivt för dem i avvaktan på att livet ska bli mer normalt igen.

Gåvorna kommer att räcka till mer, troligen hjälp till ungdomarnas framtida utbildning och särskilda insatser för de barn och ungdomar som förlorade sina föräldrar i bränderna. Vi vill gärna också renovera någon av de nerbrunna byggnaderna i Yemin Orde, men då krävs en hel del mer gåvor. Om du anger "Efter bränderna" som referens för din gåva öronmärks den för just det ändamålet.

Projekten i Yemin Orde, Neve Michael och Afula Ilit, är alla helt svenska. Det är våra svenska gåvor som finansierat projekten, men det finns så mycket kvar att göra.

Ge din gåva i dag, öronmärk gärna för det eller de ändamål du önskar. Och följ med på vår Israelresa den 1 - 8 november och träffa barnen, de äldre och alla andra som du hjälper!

Ulf Cahn

Arbetet i "våra" barnbyar fortgår också på ett fint sätt. I Neve Michael bidrar vi till att barnen får mer personal i skolan och de olika kriscentren, något som är otroligt viktigt för att de ska få en fin framtid. Just nu pågår renoveringen av en byggnad som ska bli ett center för familjeterapi, ett helt nytt arbete i byn. Vi vill gärna renovera någon av de andra nergångna byggnader som finns i byn men saknar medel för det. I den andra barnbyn vi stödjer, Afula Ilit, pågår renovering av två byggnader som ska fungera som center för aktiviteter efter skolan. Vi vill gärna renovera ett bostadshus i byn och har fått en budget för det, men även här saknas just nu medlen.

Många givare bidrar också till vårt arbete för att hjälpa äldre utsatta israeler. Många av dem har invandrat från f d Sovjet på sin ålderdom, är överlevande efter Förintelsen och fattiga. Förra året invigde vi ett särskilt boende för dessa äldre i Tel Aviv, men behoven är enorma och det finns så många fler att hjälpa runt om i Israel. Det finns flera nergångna hus som fungerar som äldreboenden för just dessa äldre, som är i akut behov av att renoveras. Rikta din gåva till detta ändamål så kan vi göra mer för de utsatta äldre.

Invandringen till Israel fortsätter och under 2011 gör Israel en särskild insats för att hjälpa cirka 8 000 etiopiska judar till Israel. Detta är förstås ett oerhört krävande arbete som också kostar mycket pengar. Våra gåvor är till enorm nytta för att hjälpa israelerna med det.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!