Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2010 - ett jubileumsår

Keren Hayesod grundades 1920, förra året firade vi alltså vårt 90-årsjubileum. Våra givare fortsatte att visa stor generositet och förståelse för de sociala behoven i Israel.

Vi ger dig som givare möjligheten att öronmärka din gåva till förmån för de utsatta israeler du vill hjälpa, och många tar den möjligheten. Liksom de senaste åren var hjälp till de utsatta barnen i Israel det mest populära ändamålet. Vi har därför också kunnat göra många fina insatser i barnbyarna Neve Michael och Afula Ilit. Flera byggnadsprojekt pågår i barnbyarna, projekt som helt finansieras av våra svenska givare och kommer att stå klara nu i vår.

Många stödjer också vårt arbete med utsatta äldre israeler och under vår Israelresa i oktober kunde vi inviga ett nyrenoverat äldreboende i Tel Aviv. Nästan alla de äldre har kommit till Israel från f d Sovjet utan någonting och är överlevande efter Förintelsen, de har förstås särskilda behov på sin ålderdom. Även denna renovering finansierades helt av svenska donatorer.

Israel tar emot många etiopiska judar och de behöver förstås mycket stöd för att kunna integreras i det israeliska samhället. Under 2010 blev ett center för etiopiska judar i Kfar Saba klart, det blir ett viktigt centrum eftersom de ofta bor väldigt trångt och behöver någonstans att samlas för olika aktiviteter.

Invandringen och integrationen av judar som invandrar tillhör ju våra viktigaste ändamål. Det finns kanske inget sätt att göra Israel starkare på än att se till att befolkningen ökar. En stor del av invandringen är en svår utmaning för Israel, jag tänker då främst på etiopierna. Under 2010 gick en stor del av de insamlade medlen för att hjälpa dem.

Tel Hai College tillhör våra nyare projekt och under förra året påbörjades renoveringen av ett center för utbildning av ungdomar med inlärningsproblem. 15 procent av collegets elever har inlärningsproblem och man satsar aktivt på att ta emot och hjälpa dem. Liksom byggnaderna i barnbyarna blir detta projekt klart nu under våren. Generösa givare gör det också möjligt att fortsätta ge stipendier åt studenter på Tel Hai.

Ett stort tack till dig som bidragit under 2010. Du kan lita på att pengarna kommer fram och gör nytta och vi hoppas på ditt förtroende även i år.

Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!