Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Under 2010 firade Israel 62 år som självständig nation. 62 år är en så lång tid att de flesta av oss inte ens kommer ihåg den tid då Israel inte fanns som självständig nation.

Denna unika nation i Mellanöstern där det i alla år rått demokrati trots ett mer eller mindre ständigt överhängande hot från flera av landets närmaste grannar. Detta land som:

 • tagit emot över en miljon invandrare från f d Sovjetunionen och 92 000 invandrare från Etiopien - allt under de senaste trettio åren.
 • arbetat oförtrutet för att integrera alla sina medborgare i staten Israel oberoende av ursprung och ålder.
 • har bland världens högsta andel av BNP allokerat till forskning och utveckling.
 • är en av världens absolut främsta IT-nationer.
 • har en av världens snabbaste tillväxter sett till BNP.

Varför behöver då Israel din hjälp?
Jo, Israel lever med en enkel, men svår vetskap. Israel måste dagligen och stundligen försvara alla landets invånare och Israel har inte råd att förlora ett enda krig, för den förlusten blir den sista.

 • 13 procent av Israels budget går till försvar av landets invånare.
 • de utsatta barnen i barnbyarna Neve Michael och Afula Ilit inte kan få den hjälp de behöver för en trygg framtid utan vår hjälp.
 • det behövs extra stöd till den Sovjetfödde man utan pension och utan tak över huvudet som får ett boende genom Amigour i Tel Aviv, där han inte bara får mat och husrum samt allehanda aktiviteter. Dessutom talar all personal ryska och är väl införstådd med den bakgrund och kultur just den här mannen har.
 • det behövs pengar för att integrera de judar, vilka kommit från ett Etiopien där få upplevt det moderna samhället och där det därför är av yttersta vikt att såväl barn som föräldrar samtidigt får lära sig det moderna livet på något av alla de absorptionscentra som finns över hela landet Israel.
 • det behövs pengar för att den gamla marockanska kvinnan ska kunna få komma till ett dagcenter i Beersheva varje dag för att få mat, sällskap, bli delaktig i allehanda aktiviteter och känna att hennes erfarenheter kan tillföra de unga soldater, vilka gör samhällstjänst på dagcentret, ytterligare en dimension.
 • det behövs pengar för att pojken med dyslexi ska få den specialundervisning och hjälp han behöver på Tel Hai College för att så småningom kunna fortsätta med sina universitetsstudier.
 • Israel behöver återuppbyggnadshjälp efter den tragiska branden i Carmel.

Det är just ditt bidrag som kommer att göra skillnad för barnet i barnbyarna, den sovjetiske invandrade mannen, den etiopiska familjen, den marockanska kvinnan och den dyslektiske pojken. Om allt detta och mycket mer kan DU kontinuerligt läsa om i Menorah, men allra bäst är det om du har möjlighet att följa med oss till Israel i höst för att på plats se vilken skillnad just ditt bidrag gör!

Med dessa ord vill jag tacka för din insats under 2010 och även önska dig välkommen till fortsatt stöd år 2011.

Ses vi kanske på Israelresan den 1 - 8 november? Det hoppas jag verkligen, och det går bra att skicka en intresseanmälan redan nu!

Regina Rodau, Ordförande

Följ med till Israel 1 – 8 november!

Åk med oss till Israel, det blir en resa du aldrig glömmer! Unika möten med barn och äldre, invandrare och andra som får hjälp tack vare dina gåvor, resan är något utöver det vanliga. Även i år kommer vi att inviga ett flertal svenska projekt, i barnbyarna Neve Michael och Afula Ilit och i Tel Hai College.

Naturligtvis har vi egen buss och svensktalande guide, och du upplever ett Israel du inte annars kommer nära.

Lämna din intresseanmälan redan nu! Ring 08-667 67 70 eller mejla info@israelinsamlingen.org så håller vi dig informerad om program, pris etc.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!