Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodKämpar för överlevnad

Judarna i forna Sovjetunionen kämpar för sin överlevnad. De judiska församlingarna håller på att falla samman. Tiotusentals äldre får inte längre bidrag till mat och medicin och det judiska skolsystemet håller på att kollapsa.

Den ekonomiska kris som drabbat världen har även påverkat de humanitära organisationer som hjälpt judar i östblocket. Representanter för dessa fonder och organisationer, däribland Jewish Agency, har träffats under förra året för att komma fram med en strategisk plan för att undsätta judarna i denna del av världen.

Amerikanska Joint meddelade att de varit tvungna att skära ner antalet mottagare av hjälp från 200 000 personer till 150 000 personer. "Vi måste minska på allt. Behoven ökar men budgeten minskar".

Den judiska befolkningen i forna Sovjetunionen blir allt äldre och fattigare. Och eftersom staten inte ger sina äldre medborgare mer än en mycket liten pension så är många av dem fattiga och har inte råd att betala för medicin eller läkare.

- Vi måste prioritera mellan att hjälpa folk som är allvarligt sjuka och de som inte har mat eller mediciner. Hemska beslut!, säger Joints talesperson till Ynet.

Bristen på medel drabbar även den yngre generationen. Heftziba, Jewish Agencys skolnätverk som ger judisk utbildning till tusentals barn, många från behövande familjer, har också drabbats av de försämrade villkoren. Den israeliska staten har dragit ner på sina bidrag och även om andra organisationer gått in, räcker pengarna inte till.

- Man måste vara medveten om att skolorna i östra Europa inte bara fungerar som utbildningsinstitutioner, säger rabbin Yechiel Eckstein. Dit kommer även många föräldralösa barn som inte har någon bostad. Utan skolan skulle de hamna på gatan.

(Ynet)Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!