Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEtt annorlunda nyår

Den 31 december samlades 27 personer i Addis Abeba för att under elva fullspäckade dagar lära sig mer om den långa judiska historien i Etiopien.
Av Peter Rosenberg & Regina Rodau  Foto Arnold Maliniak

1974 fattade Israels sefardiske överrabbin det viktiga beslutet att de etiopiska judarna var välkomna att invandra till Israel. Men stora umbäranden och mycket dramatik gjorde att det dröjde fram till 1991 innan i princip alla falashas (se faktaruta) hade kommit till Israel. Vissa år krävdes det att folk gick över bergen till Sudan. Andra år gick det att köpa loss judar av den kommunistiska militärdiktaturen. Micha Feldman från Jewish Agency arbetade under flera år som israelisk konsul i Etiopien med det enormt svåra arbetet.

Idén om att själv göra en resa till Etiopien väcktes i samband med Förenade Israelinsamlingens Israeldag i mars 2010. De mest bejublade föreläsningarna hölls av Micha Feldman från Jewish Agency, som i samarbete med Dilsa Demirbag-Sten berättade om det dramatiska arbetet med att hjälpa de etiopiska judarna att utvandra till Israel. Micha berättade också att han tar med sig israeliska grupper till Etiopien. Varför inte göra samma sak från Sverige?

Vår resa rivstartade direkt med en shabbatmiddag hemma hos den amerikanske läkaren Rick Hodes. Rick arbetar dels på sjukhuset i Addis Abeba, dels förestår han en läkarmottagning i Gondar som vi besökte. I Gondar får alla som väntar på att åka till Israel möjlighet att få kostnadsfri och bättre läkarvård. Förutom detta har Rick adopterat fem svårt sjuka barn och tar hand om ytterligare ca 15 stycken i sitt hem. Det finns både böcker och filmer om hans liv.

Under vår rundresa i det vackra Etiopien besökte vi den judiska skolan och synagogan i Gondar. Skolan lär även ut hebreiska och judendom. Här överlämnade några av våra deltagare en gåva bestående av skrivböcker, pennor mm.

Synagogan var verkligen annorlunda. Ett stort skjul av korrugerad plåt målat i blått och vitt. Invändigt fanns ett toraskåp och en stor kista där tallit (bönesjalar) och tefillin (böneremmar) förvarades. Tillsammans med cirka 400 falashmuras (se faktaruta) deltog vi i en morgongudstjänst där de flesta bönerna lästes på amhariska, de viktigaste också på hebreiska.

Efter gudstjänsten fick barnen mat och kvinnorna fick en kupong. På eftermiddagen, när kvinnorna återkommer för att få ytterligare ett mål mat till sina barn, löser hon in kupongen mot ett kilo bönor till familjen. Allt bekostat av judiska hjälporganisationer.

Vi besökte även flera privata hem. Hem där 3-4 personer delar säng, maten lagas på en liten eldstad utomhus och ett hål i marken fungerar som toalett för flera familjer. Att en kalv också delar toahörnan eller att hönan bor inomhus med familjen är naturligt.

Med på resan fanns också Andy Berhane, en etiopisk jude som kom till Israel på 80-talet men av kärlek hamnade i Skövde. Andys berättelse om sig och sin släkt berörde oss alla djupt. Vi besökte hans släkts by där den judiska skolan övertagits av andra barn. Den f.d. synagogan i byn sköts om av en äldre man.

Även i en annan by besökte vi en gammal synagoga samt begravningsplatsen. Ett av de mest gripande ögonblicken var, när vi där, tillsammans läste kaddish (bön för de hädangångna) för dem som hade dött på sin vandring till Sudan.

Förutom möten med det judiska Etiopien hann vi även besöka fyra Unesco världsarv, se livet i byarna och göra en enklare vandring i bergen. Där mötte vi flera hundra orädda babianer.

Integreringen av de numera 120 000 etiopiska judarna i Israel kräver stora resurser. Ge därför gärna ett generöst bidrag till Förenade Israelinsamlingen för detta ändamål. Din insats behövs verkligen!


För cirka 3 000 år sedan började den etiopisk-judiska historien med att den vackra drottningen av Saba åkte till Jerusalem för att träffa kung Salomo. När hon återvände till Etiopien var hon gravid med Menelekh, resultatet av hennes förbindelse med kungen.

Vid 22 års ålder begav sig Menelekh till sin far och stannade i Israel i tre år. När han återvände till Etiopien hade han med sig 1 000 man ur var och en av de tolv stammarna. Dessutom säger sägnen att han tog med sig förbundsarken med de tio budorden.

På 300-talet kristnades Etiopien, en del stammar förblev judar och det fanns också judiska riken. De fortsatte sina seder med omskärelse av pojkar, judisk liturgi och påbuden ur de fem Moseböckerna. Drömmen om att återvända till Jerusalem levde vidare.

För drygt 100 år sedan splittrades den judiska gruppen och en del konverterade till kristendomen. De som förblev judar kallas idag för falashas, konvertiterna kallas falashmuras.
Idag har även många falashmuras kommit till Israel.

Nu kommer de sista

Den 14 november beslutade Knesset att ta hem de sista falashmuras, de etiopiska judarna, till Israel av religiösa och humanitära skäl samt för att undvika att ytterligare ett flyktingläger skapas i Etiopien.

Det finns 7 846 falashmuras som kan komma till Israel. Deras status kommer att utvärderas enligt tre kriterier: de som har judisk bakgrund på mödernet och vill återvända till sin judiska tro i Israel; de som varit registrerade sedan 2007 och de som har släktingar i Israel som har skickat en inbjudan eller kommer att göra det inom tre månader.

Enligt ett beslut kommer 600 falashmuras att komma till Israel inom de närmaste månaderna. Senare väntas ytterligare 200 falashmuras till Israel varje månad under tolv månader. De som återstår kommer att komma till Israel under de kommande fyra åren.

- Denna sista immigrationsvåg markerar slutet av den historiska kulmen av ansträngning som ska leda de etiopiska judarna hem till Israel, säger Eli Cohen, ansvarig för Jewish Agencys immigration och absorption.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!