Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEfter branden

Branden på Karmelberget i början av december 2010 var en av de värsta naturkatastroferna i Israels historia. Trots heroiska insatser från brandkår och frivilliga samt internationella hjälpinsatser härjade elden i flera dagar innan den kunde släckas. 44 människor, de flesta fångvaktare och poliser, omkom då deras buss överraskats av eldhavet på en av Karmelbergets slingriga och branta vägar.
Text och bild Anna Veeder

Tusentals människor tvingades att evakuera sina hem; över fem miljoner träd och dussintals bostadshus brändes ner. Ungdomsbyn Yemin Orde, belägen på Karmelbergets sydvästra sluttning med en fantastisk utsikt över Medelhavet, drabbades speciellt hårt: 40 procent av byn förstördes i lågorna.

- Runt den här gräsplanen stod stora buskar och träd där barnen brukade leka, berättar Rachel Jasso-Nagato som arbetar med utlandskontakter på Yemin Orde.

Hon pekar mot en lerig yta där nedsågade, halvt brända trädstammar lagts i prydliga högar.

- Du kan inte föreställa dig hur vackert det brukade vara...och här till vänster låg biblioteket, som brann ner helt.

Personal och elever evakuerades av säkerhetsskäl samma dag som branden bröt ut. En månad senare har några av eleverna och personalen redan flyttat tillbaka, men större delen av Yemin Ordes 500 elever bor fortfarande på en militärbas i närheten av Givat Olga, en halvtimmes resa från byn. De åker buss varje dag fram och tillbaka till skolan på Yemin Orde, som ligger lite avsides från själva byn och som inte skadades i branden.

- Det är hemskt jobbigt för dem, säger Rachel. Många elever har sina föräldrar utomlands, kommer från svåra sociala förhållanden eller är föräldralösa. Yemin Orde är deras enda riktiga hem.

Yemin Orde grundades 1953 för att ge hemvist åt judiska föräldralösa ungdomar, många av dem överlevande från Förintelsen. Idag är de flesta ungdomarna nyinvandrare från Etiopien eller från det forna Sovjetunionen i åldrarna 14-18 år. Förutom hebreiskkunskaper och skolgång strävar Yemin Orde efter att ge ungdomarna en känsla av stolthet över sin egen kultur som en del av det judiska folkets kultur och historia, och att ge dem en möjlighet att utveckla sin egen personlighet för att sedan kunna bidra till samhället. Konceptet är inte bara teori, utan noggrant omsatt i praktiken.

- Det här är byns godjo, en traditionell etiopisk hydda täckt av halm som också brann ner, förklarar Rachel när vi går förbi en metallstruktur med en snedvriden Davidsstjärna högst upp. Här samlades alla en dag om året till minne av den etiopiska judenhetens invandring till Israel. I byn firar vi också Sigd, en av etiopiernas speciella högtider.

Värst drabbat av branden är byns norra delar, där många i personalen hade sina hem. Hela den yttre husraden är totalförstörd, och av den en gång så lummiga skogen utanför återstår bara kala, svartbrända trädstammar på mark täckt av aska.

- Att bo och arbeta på Yemin Orde och engagera sig i ungdomarna som kommer hit är tillräckligt krävande som det är, säger Susan Weijel, ansvarig för Yemin Ordes utlandskontakter. Nu måste vår personal dessutom hantera förlust och trauma i sina egna familjer, som förlorat hem och ägodelar.

Byns försäkringar täcker skadorna för de förstörda husen, men att bygga upp dem igen beräknas ta upp till två år. Under tiden har utbildningsministeriet lovat extra stöd på cirka sex miljoner kronor. Byggjobbare är redan sysselsatta med att sätta upp monteringsfärdiga baracker.

- Yemin Ordes budget täcks till 67 procent av staten, berättar Susan Weijel. De resterande 33 procenten måste vi samla ihop själva, främst genom donationer från utlandet. Det är en stor utmaning även i vanliga fall. Nu behöver vi dessutom anställa extra personal, och utgifterna för kommunikationer och resor är mycket högre än vanligt. Våra partners finns där för oss, men behovet av hjälp är enormt.

Kära vänner,

Samtidigt som den värsta skogsbranden härjade i Israel under fyra förskräckliga dagar i december 2010, mobiliserade sig Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesods givare för att hjälpa katastrofens offer. Omedelbart andrum gavs åt barn och ungdomar som bodde i områden som direkt påverkades genom dagsutflykter och aktiviteter anordnade av Jewish Agency.

Branden förstörde mycket mer än det vackra landskapet; såväl hem som skolor skadades. Representanter från Förenade Israelinsamlingen/ Keren Hayesod besökte området direkt efter katastrofen för att bedöma de mest trängande behoven och en speciell kommitté skapades i samarbete med regeringen, Jewish Agency, den statliga brandkåren och Karmelområdets regionalkontor. Detta för att tillsammans bestämma om hur de medel som samlas in från hela världen ska fördelas.

Ungdomsbyn Yemin Orde kommer vara en viktig mottagare. Den led och en snabb återuppbyggnad av ungdomsbyn är därför prioriterad.

Yemin Orde har sammanställt en lista som kommer att fungera som bas för Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesods fördelning av bidragen.

Utöver det har vi i skrivande stund även bidragit med 150 000 euro till Rambam sjukhuset för deras insatser att behandla brandskadeoffer.

Vi tar fortsatt tacksamt emot era bidrag till de drabbade som direkt går vidare till offren och de skador branden orsakade.

Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod är extremt tacksamma mot alla de tusentals donatorer världen över som tillsammans med oss har hjälpt, och hjälper oss, direkt efter katastrofen och nu i uppbyggnadsarbetet.

Jankele Snir, Europachef Keren HayesodTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!