Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam -
Pär Stenberg

Mannen som har gett barn och ungdom i Israel en bättre framtid

Pär Stenberg, svensk civilingenjör och storföretagare, idealist och Israelvän, finns inte längre. Han blev 79 år. Han efterlämnar en syster, en systerson med familj och sin livskamrat Mona-Lis.

Pärs engagemang i Israel började för tjugo år sedan då han skänkte en tandläkarstol som behövdes vid det nya skandinaviska äldrecentret Nirim i Beersheva. Året därpå ville han följa med oss från Förenade Israelinsamlingen för att se stolen i användning vid tandvård av obemedlade äldre och barn. Detta blev början på årliga resor till Israel och ett löpande, allt större ideellt engagemang för äldre, för barn och för ungdomar i Israel ända fram till i år, och genom sitt testamente även i framtiden. Tack käre vännen Pär, och tack till din trogna Mona-Lis som stött dig i dina varmhjärtade engagemang och under dina sista två svåra år. Vi saknar dig!

Franz T. Cohn, mångårig branschkollega och vän till Pär
Hedersordförande i Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

Studenternas hus här på bilden, ett nytt bibliotek, en byggnad för teknisk utbildning och ett kontorshus kom till stånd under ett antal år efter det att Pär hade träffat Western Galilee Colleges dynamiske chef David Friedman och gjort stora donationer till denna högskola.

För sina stora insatser hedrades Pär med ett hedersmedborgarskap i staden Akko. Här från höger David Friedman, Pär, Mona-Lis, Akkos borgmästare Shimon Lankri och Sveriges ambassadör Robert Rydberg.

Slumskola blir elitskola. Naturvetenskap, engelska, datoranvändning, konst, musik och dans, allt detta var ämnen som främjades av aktiv uppmuntran och generös finansiering genom Pär. Han hade inga egna barn men fick dem på Alumotskolan i Beersheva när 100-tals söta ungar hyllade honom och hans livskamrat Mona-Lis vid de årliga besöken.

Stipendiefond för studenter i Galiléen möter angelägna behov

För att hedra sin vän David Friedman, tidigare chef för Western Galilee College, inrättade Pär Stenberg 2008 en stipendiefond i vännens namn. DF-fonden delade i år ut 300 studiestipendier, vardera på 1 000 eller 3 500 dollar, till obemedlade studenter vid sju regionala högskolor. Den kan även stödja musik- och annan kulturell verksamhet i Galiléen. Studenterna får i gengäld offra några timmar i veckan för att hjälpa barn i trakten med deras läxor. På så vis uppnås ytterligare en positiv effekt.

Flera unga arabiska doktorander har hjälpts genom DF-fonden. Med en betydande testamentarisk gåva har Pär Stenberg säkrat DF-fondens fortsatta verksamhet inom en överskådlig framtid.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!