Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTel Hai satsar på ensamma mammor

Tel Hai College, där Förenade Israelinsamlingen i Sverige finansierar en del projekt, har instiftat ett stipendium som vänder sig till ensamstående mammor i regionen.

Skolan erbjuder 40 kvinnor att läsa in ett kandidatprogram utan kostnad samtidigt som de får hjälp med barnpassning. Skolavgiften per läsår ligger annars på cirka 12 000 kronor/år.

Strax efter att annonsen infördes i lokaltidningen överöstes skolans kontor med samtal från kvinnor som ville delta i programmet.

Utöver den finansiella lättnaden kommer studietakten vara flexibel och mammorna erbjuds personliga mentorer.

- Jag började studera för ett par år sedan men insåg snabbt att det var omöjligt att fortsätta. Kostnaderna var för höga och jag hade ingen som kunde hjälpa mig med barnen så jag var tvungen att sluta, berättar tvåbarnsmamman Yarkit Nakash från Kiryat Shmona. Nu är det dags igen!

Källa Ynet

Tredje bäst i världen!

Tel Aviv har utsetts till världens tredje bästa storstad inför år 2011 av reseguiden Lonely Planet.

"Vårt val visar att en stad inte behöver vara en världsmetropol för att hamna på listan. Staden är den totala motsatsen till den religiösa staden Jerusalem. Tel Aviv är Medelhavets centrum" skriver redaktören i sin motivering. Först hamnade föga förvånansvärt New York tätt följt av uppstickaren Tangier.

Är jag förvånad? Kanske lite, jag anser nämligen att Tel Aviv borde ha hamnat på första plats…

Årets Right Livelihood-pris

Den israeliska organisationen Physicians For Human Rights (PHRI) är en av fyra mottagare av årets Right Livelihood- pris på 200 000 euro, det alternativa Nobelpriset.

PHRI är en organisation som består av israeliska och palestinska läkare som arbetar för mänskliga rättigheter, främst rätten till god hälsa, i Israel och i de palestinska områdena.

Priset grundades 1980 av Jacob von Uexkull, en svensktysk författare, filatelist och tidigare medlem av Europaparlamentet. Stiftelsen Right Livelihood Award är en allmännyttig stiftelse. Den är politiskt och religiöst obunden med en unik plattform för hållbara lösningar och social förändring.

Långlöpare - se hit!

Staden Jerusalem kommer att arrangera sitt första maraton någonsin. Att stadens borgmästare, Nir Barkat, är hängiven maratonlöpare, har säkert spelat en roll i händelsens tillkomst.

Loppet går av stapeln den 25 mars 2011 och förberedelserna pågår för fullt. Det 42 kilometer långa loppet startar vid det israeliska parlamentet Knesset och löparna går i mål vid Park Gan Saker.

Eventet föregås av en två dagars hälso- och fitnessmässa som börjar den 22 mars samt en stor pastamiddag för alla deltagare kvällen innan med möjlighet att ladda sina kolhydratdepåer.

Du som är intresserad kan läsa mer och anmäla dig på: www.jerusalem-marathon.com.

Menorah kommer självklart att rapportera från händelsen.

Bäst i världen!

Den israeliske centralbankschefen Stanley Fischer har utnämnts till världens bäste centralbankschef 2010 av Euromoney magazine. Fischer tilldelades priset för hur han tog Israels ekonomi genom den finanskris som skakade världen.

Börja med autogiro!

Om du inte redan gjort det, börja ge via autogiro! Det är ett enkelt, effektivt och tryggt sätt att stödja våra ändamål på, och allt fler väljer att börja med autogiro. Givetvis väljer du både belopp och ändamål själv.

Kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org så skickar vi en blankett.

Eller gå in på www.autogiro.se, skriv ”Israel” i sökrutan så hittar du oss. Därefter kan du välja att antingen skaffa autogiro via din internetbank eller fylla i en anmälningsblankett som du skriver ut och postar till oss.

Tack för din gåva!
Ulf CahnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!