Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNeve Michaels egna filharmoniker

Barnbyn Neve Michael har blivit del av ett nytt projekt; "Scales" som bland annat drivs och finansieras av Israels Filharmoniker. Nu kommer barn med musikalisk begåvning att via Filharmonikerna få möjlighet att öka och utöva sin kärlek till musiken via privatlektioner, grupptimmar och masterklasser. Filharmonikerna tränar och organiserar mängder av begåvade barn för att på sikt kunna arrangera skolkonserter på Tel Aviv Mann Auditorium.

I oktober påbörjades ett tre års samarbete mellan Filharmonikerna och barnbyn Neve Michael där barnen får musikundervisning på morgonen och möjlighet att praktisera på eftermiddagen under hela läsåret. Sex musiker från Filharmonikerna kommer att lära ut grunderna i olika slaginstrument till barnen. Dessutom har 24 barn i klasserna 1-3 valts ut till en kör och ytterligare 30 barn i klasserna 4-6 kommer att lära sig olika slags instrument för att sedan kunna delta i en framtida orkester. I början av programmet handlar det mest om blåsinstrument som trumpet, saxofon, horn, klarinett, trombon och flöjt. Allteftersom programmet fortskrider kommer man att lägga till stränginstrument.

För de utsatta barnen på Neve Michael betyder Scales-projektet positiv förändring. Många barn som genomlidit trauman i tidig ålder har svåra emotionella problem och koncentrationssvårigheter.

Den grundläggande musikaliska undervisningen i klassrummen, med kören och med orkestern kommer att hjälpa dem att slappna av, höja deras självförtroende och ge dem styrka att kunna utveckla bättre relationer i grupper.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!