Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅrets Israelresa

Redan på Ben Gurions flygplats introduceras temat för vår resa. Som en del av Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesods 90-årsjubileum visas nämligen 40 affischer designade av framstående konstnärer i gångpassagen som förenar ankomst- och avgångsterminalerna. Det är skildringar av viktiga historiska händelser med anknytning till diasporan, invandringen till Israel och statens bildande. Genom vår resa vandrar vi bokstavligen i Förenade Israelinsamlingens spår, framför allt där svenska givare varit med och lämnat avtryck genom olika projekt - från norr till söder.
Text och foto Ewa Wymark

Israels förste premiärminister, David Ben Gurion, lär ha sagt att "framtiden finns i Negevöknen". Det var också här som Förenade Israelinsamlingen i Sverige började sin gärning. Vi beger oss dit så snart alla 27 deltagare packat in sina väskor i bussens lastutrymmen.

Beer Sheva hälsar oss välkomna med ett leende, vid infarten till staden syns färgglada konstverk föreställande figurer med paraply. Genom vår svensktalande guide, Eva Yaron, får vi veta att Beer Sheva, som i folkmun kallas Negevöknens huvudstad, växer stadigt. Tack vare det rika studentlivet är staden även populär bland ungdomar.

Den hjälpverksamhet som vi besöker påföljande morgon riktar sig till de män och kvinnor som kom till Israel just när staten höll på att bildas. På Ha'Shalom dagcenter för äldre hälsas vi välkomna som hedersgäster och bjuds på nordafrikanska delikatesser och en föreställning med traditionell dans. När vi sedan vandrar runt för att se mer av verksamheten möts vi av leenden och överallt en varm och öppen gemenskap. I ett av rummen pågår dagens gymnastikövning och ett äldre par står beredda att passa över bollen. Några män är uppslukade i kortspel. Utanför i trädgården hittar vi odlingar av örter och i trädens skugga flera damer i social samvaro.

Under vårt besök lämnar personalen över ett collage av bilder till minne av den svenske donatorn Pär Stenberg, som bevis på uppskattning för de generösa gåvor som bland annat gjort det möjligt för äldre i området att få kvalitativ behandling och omvårdnad på centret.

Barnen i Alumotskolan låg alltid Pär och hans livskamrat Mona-Lis särskilt varmt om hjärtat. Tack vare att de initierade undervisning av engelska från tidig ålder på skolan kan barnen tala med oss på ett språk som vi förstår. Vid skolans konst- och teknikcenter samlas vi för att högtidlighålla minnet av Pär Stenberg. Keren Hayesods Europachef Jacob Snir liknar honom vid en vulkan:

- Genom sin kraftfullhet och generositet har Pär sett till så att detta område blomstrar på ett sätt som inte varit möjligt utan honom.

När vi tagit avsked av skolbarnen äter vi en generös lunch på äldreboendet Beit Scandinavia. Innan färden går vidare norrut hinner vi även med att besöka ett absorptionscenter som tar emot invandrare från i stort sett hela världen. Här får de en språklig, kulturell och social introduktion. Vi träffar några av dem som nyligen kommit från Jemen, Kuba, Ungern - och även en ung man från Sverige! För unga invandrare som kommer ensamma blir människorna på centret som en familj. Mottot är att varje invandrare tillför något nytt som lyfter det israeliska samhället.

I Beer Sheva har man skämtsamt kallat oss flyttfåglar. Lika säkert som dessa flyger söderut vid samma tidpunkt år efter år vet man att snart kommer den svenska delegationen på sin årliga turné genom Israel.

Torsdagen den 14 oktober är vi med vid den högtidliga invigningen av Amigour Ha'Shaloms äldreboende i Tel Aviv i närvaro av Sveriges nya ambassadör i Israel, Elinor Hammarskjöld. I publiken finns flera äldre dekorerade med medaljer, hedersutmärkelser som de fått för insatser under andra världskriget. Många har även minnen från Förintelsen, två av dem delar sina personliga vittnesmål med oss.

I samband med invigningen avtäcker Eleonore Diamant en donatorsplakett för bidrag som förmedlats i samband med hennes 80-årsdag och som möjliggjort renoveringen av huset.

- Jag tyckte att jag hade allt, ler Eleonore, så jag tänkte det var bättre att gåvan kunde komma andra till del.

Lunchen äter vi efter ett besök på Beit Hatfutsot, "det judiska folkets museum". Sedan tar bussen oss vidare till Kfar Saba där vi är med vid invigningen av ännu ett nytt svenskt projekt; ett center för etiopiska invandrare. När Förenade Israelinsamlingens ordförande, Regina Rodau, har klippt banden fäster de etiopiska judarnas religiösa överhuvud en mezuza vid dörrposten till centrets huvudingång. I flera tal hedras sedan de svenska donatorerna med många tack av bland andra Yehuda Ben Hamo, Kfar Sabas borgmästare, och Shlomo Molla, parlamentsledamot i Knesset.

På kvällen besöker vi Neta-projektet som ger utsatta ungdomar i Kfar Saba möjlighet att få goda datorkunskaper och social träning. Senare samma dag flanerar vi en stund utmed de centrala gatorna i Tel Aviv i närheten av Hotell Cinema där vi checkat in.

Under fredagen besöker vi en av stadens äldsta stadsdelar, Neve Tzedek, och en nyinvigd marknad intill den första tågstationen, Ha'tachana, i Tel Aviv/Jaffa. Innan vi tar sabbatsro leds vi genom Palmach-museet där vi blir palmachsoldater för en dag. I denna simulerade värld uppbyggd av tredimensionella dekorer, storbildsfilmer och ljus- och ljudeffekter följer vi några ungdomar från deras rekrytering till slutet av självständighetskriget 1948. Det blir en känsloladdad upplevelse.


Efter en varm och vilsam helg går resan vidare norrut. Medan vi sitter bekvämt på våra säten i bussen återger guiden episoder ur Israels historia.

- Staden Netanya som vi just passerar är en viktig stad, skämtar Eva och får oss alla att dra på munnen, här etablerades nämligen Ikea för tio år sedan.

Besöket i det brittiska fånglägret Atlit i norra Israel blir en lektion av "levande historia", inte minst genom att en av Förenade Israelinsamlingens styrelseledamöter, Elisabeth Citrom, reser i vårt sällskap och kan återge sina personliga minnen.

- Kan ni tänka er hur det var för min släkting att bo i ett korrugerat plåtskjul 7-8 månader och samtidigt ta hand om ett litet barn? frågar hon retoriskt.

Synen som möter oss i Atlit är chockerande. Lägret inrättades av britterna för "illegala" judiska invandrare innan Israel bildades. Överallt reser sig taggtrådsstängsel och kolumner av baracker. Vi förstår att miljön påminner Elisabeth om de utvidgade fånglägren på Cypern, dit hon fördes efter att ha försökt ta sig in i det dåvarande mandatet Palestina, bara några år efter befrielsen från nazisternas koncentrations- och utrotningsläger i Europa.

Intill det forna lägerområdet står en båt uppställd av samma modell som användes för människosmugglingen. I dag är den ombyggd till ett museum. Den båt som Elisabeth färdades med var betydligt större.

- Vi lämnade Rumänien i början av januari 1948 och fördes till hamnen Burgas i Bulgarien, berättar hon.

Därifrån avreste 17 000 människor, tätt packade som sardiner på två båtar, och seglade mot mandatet Palestina. Båtarna nådde aldrig sin destination. De blev omringade av brittiska kanonbåtar och flyktingarna fördes till Cypern.

- De kom och hämtade oss med lastbilar. Det var en fruktansvärd upplevelse att tvingas in i läger igen, minns Elisabeth.

I dag bor Elisabeth i Sverige men hon var med när staten Israel utropades.

- Min man och jag vet hur mycket det betyder att få bo i Israel. Vi är själva tacksamma för de år som vi levde där. Därför vill vi hjälpa andra som kommer till Israel i dag.

Senare på dagen får vi ett varmt mottagande i barnbyn Neve Michael. Matsalen som försetts med en ljudanläggning ger scen för några av barnen. De framför flera danser och sånger. Hava Levene berättar engagerande om arbetet och hur 250 utsatta barn får vård och omsorg i byn.

- De behöver mycket kärlek och mycket mat, säger hon. Vi önskar att de ska få ha det lika bra som barn i välordnade familjer.

Verksamheten fungerar även förebyggande genom terapi och samtal med hela familjer för att undvika att barnen separeras från sina föräldrar. Den svenska resegruppen samlas vid det hus som ska bli terapicenter för familjer i kris. Där skriver vi våra namn på ett dokument - en symbolisk grundsten. Förenade Israelinsamlingens ordförande Regina Rodau och generalsekreterare Ulf Cahn lägger den sedan på plats. Renoveringen av huset finansieras helt av svenska givare.

Barnen som tas om hand i byn omges av ett team medarbetare och får både omvårdnad och fasta rutiner. En av psykologerna har sett hur även svåra fall gett positiva resultat på kort tid. Hava avslutar med att tacka alla givare:

- Tack vare er är den här verksamheten möjlig, säger hon. Resultaten vi når här är oslagbara. Vi vet att 75 procent av våra barn kommer att leva normala liv. För detta vill jag tacka er av hela mitt hjärta!

Svenska givare har även bidragit generöst till barnbyn Afula Ilit. Området som byggdes för judiska invandrare från Jugoslavien var tidigare inte så väl ansett. I dag omtalas byn som en av de finaste i Israel. Just när kvällssolen går ner sitter vi med var sin kopp kaffe och lyssnar till sången av kören. Den svenska delegationen hinner även avtäcka två donatorsplaketter och avtackas i tal med önskan om välsignelse över givarna för de medel som förmedlats till stöd för upprustningen av köket och inköp av ny utrustning. Till nästa år hoppas man kunna visa upp två hus som efter renovering ska användas för aktiviteter efter skoldagens slut. Även detta projekt finansieras av svenska givare.

Vi övernattar de sista nätterna på kibbutzen Kfar Giladi. Härifrån har vi en vy mot bergen i södra Libanon. En kväll går vi på en äventyrlig kvällsvandring och klättrar ner i ett av de underjordiska vapenförråden som finns på området. Guiden avslöjar hur man lyckades bevara hemligheten så väl för britterna under mandattiden, och visar hur man konstruerade ingången så att ingen skulle hitta den.

En av våra sista turer går till Tel Hai College. I det näringslaboratorium som svenska donatorer finansierat berättar två ungdomar om sina studier. På området ser vi även den påbörjade byggnationen av den byggnad som med hjälp av svenska medel ska bli ett center för ungdomar med inlärningsvårigheter.

Innan färden går mot den högst belägna staden i Galiléen, Safed, får vi veta mer om ett spännande pionjärprojekt som går under namnet Ayalim. Tre ungdomar i Kiryat Shmona berättar om hur de förstärker och bygger upp nya samhällen i Negev och Galileen under sina studieår och på så sätt hjälper utsatta barn och familjer i lokalbefolkningen.

När vi lämnar norra Israel lovar vår guide och chaufför att välja den vackraste färdvägen för att låta oss njuta av den spektakulära vyn från höjderna. Men innan vi tar avsked och packar in väskorna i bussen får vi tillfälle att dela några av intrycken från resan.

- Jag fick som en knockout redan i Beer Sheva, säger Lotta Jansson. Jag har burit med mig den fina upplevelsen av äldreboendet under hela veckan. I Sverige rapporterar vi kring vården i form av staplar utan att ge utrymme för känslor. På Ha'Shalom dagcenter för äldre visar man äldre respekt och talar om möjligheter att utveckla ny kompetens även på sin ålderdom. Som ordförande för Samfundet Sverige-Israel i Norrköping-Linköping tycker jag också det var speciellt intressant att besöka barnbyn Neve Michael eftersom samfundet ger stöd till verksamheten där.

Det både män och kvinnor i resesällskapet är ense om är att det har varit en fantastisk resa, inte minst genom att vi kommit människor som bor och arbetar i Israel så nära och med egna ögon fått se att hjälpen verkligen når fram.

Om jag som skildrar den svenska delegationens program i Israel ska ge ett personligt omdöme måste jag säga att denna resa har varit en av de mest berikande jag varit med på. Gemenskapen med gruppen, känslan av äkthet och värme hos personalen vid de olika verksamheterna, glädjen man känner av att se framtidstro i barnens ögon - allt detta i en blandad mix, det är något som slår det mesta!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!