Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDet tar ett tag att hitta. Husen är numrerade men nummer 36 ligger inte i ordning.
- Ser du en park?
Det är inte logiskt. Här är hus nummer 34 men nästa hus är 37.
- Har du gått förbi kiosken? Det ligger vid busshållplatsen!

Text och bild Ester Cohn

Net@ - en väg till kunskap och samförstånd

Efter flera pinsamma telefonsamtal och förfrågningar syns skylten med det röda äpplet. På andra sidan gatan. Tapuah är en ideell organisation som genom sina olika program hjälper ungefär 70 000 människor varje år. Organisationen riktar sig till alla grupper i samhället och samarbetar med företag som Intel, Microsoft och Cisco.

Kontoret delar lokaler med flera andra organisationer och företag i det lugna bostadsområdet Ramat Aviv i Tel Aviv. Tapuah betyder äpple på hebreiska.

- I Bibeln är äpplet vishetens frukt, säger Dafna Lifshitz, chef för Tapuah, och ler bakom sitt skrivbord. Enkelt klädd i en svart tröja och byxor sitter hon framför datorn på kontoret. Utanför är det tyst. En vit rullgardin stänger ute solljuset som försöker tränga sig in. - Om du vill ha förändring måste du vara en bra förebild. Om man verkligen vill så har man kraften att förenas med sitt öde, säger Dafna Lifshitz.

Hon tror starkt på orden: be the change you want to see in the world. Det var Mahatma Gandhis övertygelse att en inre förändring i vanliga människors liv var det som ledde till en bättre värld. Dafna själv kommer från en judisk religiös familj och har fem syskon. På fönsterkarmen står de alla inramade tillsammans på ett gruppfoto.

- Mina föräldrar var inte rika. Men vi syskon har alla kämpat oss fram till det vi är i dag. Positiv förändring börjar med en själv för att sedan spridas som ringar på vattnet till andra.

- Under dataprogrammets gång går barnen igenom en smältdegel under fyra år, berättar hon.

Neta är det enda programmet i Israel där barn från olika religiösa bakgrunder möts.

- Det här handlar inte om ett seminarium eller en vecka. Barnen studerar fyra år tillsammans, säger Dafna Lifshitz allvarligt.

Hon berättar att föräldrar i Israel inte uppmuntrar förhållanden eller vänskap mellan araber och judar. Och trots att många lever i blandade städer så umgås de oftast inte med varandra. De judiska barnen i staden Dimona hade till exempel aldrig tidigare pratat med en arab innan de började på Neta.

- De såg vad som visas på nyheterna och fick bilden att araberna är dåliga människor, säger Dafna.

Och i staden Akko finns en arabisk lärare som till en början inte blev accepterad. Föräldrarna ville ersätta honom med en judisk lärare det första året. Men vi vill att barnen ska ha förebilder från alla kulturer och religioner.

Läraren stannade och är idag uppskattad av både elever och föräldrar. Dafna Lifshitz pratar varmt om sina medarbetare. Hemligheten bakom Netas framgång är lärare som har passion för sitt jobb och barnen.

- De jobbar för oss eftersom de tror på vad vi gör, berättar hon.

Men genom programmet lär också föräldrar känna varandra, upptäcker varandras kulturer och bygger broar. Trots de framsteg som görs krävs mycket arbete för att samla in pengar till organisationen.

- Det är inte lätt i dessa tider, utbrister hon och skakar på huvudet.

De två största bidragsgivarna är Jewish Agency i USA och UIA, Keren Hayesod i Europa. Pengarna doneras av judar och kristna. Datalicenser, utrustning och kostnaden för prov bidrar Cisco med genom att erbjuda nedsatta priser. Men Tapuah får själva stå för lokalerna.

- Om jag hade bättre kontakter på den muslimska sidan hade jag letat efter bidragsgivare där, berättar Dafna Lifshitz.

Eftersom det är en utmaning att få pengar till projektet har organisationen anställt en person som samlar in pengar, en fundraiser. Det behövs ungefär 2,4 miljoner dollar per år för att verksamheten ska gå ihop. Barnen betalar också en avgift på 700 shekel, ungefär 1 400 kronor/år.

- Vi har infört en avgift för att barnen ska lära sig ansvar och sätta värde på utbildningen.

Dafna Lifshitz började arbeta på Tapuah som rådgivare i juridiska frågor. Hon har en bakgrund som advokat på ett europeiskt investeringsbank. Men hon ville byta till ett lättare arbete eftersom hon planerade att skaffa ett tredje barn.

- Jag trodde verkligen att det skulle bli lätt som en plätt, säger Dafna och skrattar.

Det gick inte riktigt som hon hade tänkt sig. Dafna Lifshitz blev så involverad i Tapuah att den förra VD:n rekommenderade henne för chefsjobbet. Nu är hon mer upptagen än någonsin. Och dagarna är långa och fyllda med olika möten.

- Jag gillar det här jobbet mycket mer, säger hon och ler.

Neta började med 380 studenter i åtta städer år 2003. Nu finns programmet i 24 städer, har över 70 center och med tusentals elever över hela Israel. Neta programmet grundades 2003 av Tapuah Association, Jewish Agency, United Israel Appeal (UIA) och Cisco Systems som ett socialt samhällsprogram. Meningen är att förändra livet för ungdomar från utsatta familjer och områden i Israel. Genom en datautbildning får ungdomarna utbildning och erfarenhet inom kommunikation för att kunna arbeta inom högteknologiska företag. Förutom utbildningen får de även lära sig ledarskap, gemensamt ansvar och att arbeta tillsammans för ett bättre samhälle. Studenterna läser i en mångkulturell miljö och i blandade klasser med judar, muslimer och kristna.

Programmet leds av lärare utbildade i teknologi och socialt arbete. Studierna sträcker sig över fyra år och inkluderar ett teknologiskt program, engelska på universitetsnivå och en social undervisningsplan där studenterna tar del av aktiviteter och volontärarbete i samhället.

Förenade Israelinsamlingen har stött Neta-programmet i år genom att öronmärka motsvarande 10 000 dollar till Neta i Kfar-Saba.

Vill du vara med? Kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!