Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIn memoriam - Dick Haas

En sanningssägare har tystnat

En stor utrikeskorrespondent har lämnat sin sista rapport från Jerusalem, Israel och Mellanöstern. Dick Haas gick bort efter en svår cancersjukdom under sommaren. Han lämnade oss, alla vänner, alla trogna läsare, en stor familj i Israel och många släktingar både i Sverige och Danmark i stor saknad. Med Dicks bortgång har jag förlorat en mycket nära vän, så nära att sorgen kommer att sätta djupa spår. Vår vänskap kom sent i livet, men kanske är det då den kan bli som djupast.

Dick Haas var en mycket kompetent journalist. Han började sin bana på Dagens Nyheter i Sverige där han också fann sin hustru och livskamrat. Hans familjebakgrund var annorlunda och internationell. Mamman var judinna och Dicks sökande efter sina judiska rötter ledde honom och familjen till Israel och Jerusalem. I flera år verkade han som korrespondent för flera stora nordiska tidningar. DN:s utrikesredaktion bröt han tidigt med eftersom han ansåg att man där krävde att han vinklade sina rapporter.

När hans hustru dog ledde sorgen honom till djupa studier i judisk tro. Han hade till och med planer på att bli rabbin, men lämnade dessa och fortsatte som journalist och korrespondent. Själv fick jag vara med att initiera hans nyhetsbrev som växt och blivit en av de mest tillförlitliga nyhetskällorna kring situationen i Israel och i hela arabvärlden.

Dick Haas hade en uppsjö av källor och låg nästan alltid före de stora nyhetsredaktionernas rapportering. Han var också hederligare och sanningsenligare i varje rapport. Sveriges Radios och andras rapporter visade sig ofta inte innehålla korrekta informationer eller bara delar av fakta. Då var alltid Dicks nyhetsbrev angelägna och förklarande. Det är ingen överdrift att påstå att Dick Haas nyhetsbrev har varit den sannaste och mest initierade nyhetskällan från Israel. Även om hans ilska över andras partiska och ojournalistiska skildringar ibland tonat igenom har han in till sin sista mening förmedlat en uppriktig och journalistisk prövad och vederhäftig bild av världens svåraste och mest uppmärksammade konfliktområde.

Saknaden efter journalisten Dick Haas kommer att bli mycket, mycket stor. Saknaden efter vännen Dick är för mig ändå större.

Siewert Öholm


Till minne av Dick Haas

Efter att Dick Haas avlidit startade några vänner en spontan insamling till hans minne, till Fonden för terroroffer som startades för åtta år sedan och som låg Dick varmt om hjärtat.

Vid pressläggning hade det kommit in 3 700 kronor på detta sätt och en minnesadress har överlämnats till hans familj. Vill du vara med och hedra Dick Haas minne, sätt in en gåva på pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609 och ange "Dick Haas" som referens.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!