Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEn vanlig dag i Neve Michael

Mitt i natten knackar det på kriscentrets dörr i Neve Michael. En socialarbetare står utanför, i handen håller hon M. Barnets pappa mördade hans mamma mitt framför hans ögon för sex timmar sedan. M såg hur pappan skar av halsen på mamman… M är ett ensambarn och han är bara fyra år gammal. Vi tar in M och ger honom en varm och mysig säng att krypa ner i. Han slutar inte gråta när vi hjälper honom att duscha och få på en ren pyjamas. Till slut faller han utmattad i sömn i volontären Leahs armar. Över 300 barn har tagits emot på detta sätt sedan centret öppnades i augusti år 2000.

Det är dags för alla Neve Michaels 180 barn att stiga upp. Tänder ska borstas, hår ska kammas och ryggsäckar ska packas. Barnen äter frukost i sina familjeenheter och gör sig klara för att gå iväg. De små barnen går till dagis tillsammans med de vuxna i enheten. De äldre barnen går antingen till områdets egen skola eller åker skolbuss till skolor utanför Neve Michael.

M vaknar upp med en smärtsam insikt. Vårt professionella team tillsammans med Leah tar honom långsamt igenom morgonen. Han börjar gråta efter sin mamma.

Möte mellan David Frydman, ansvarig för Neve Michael och representanter för Socialdepartementet. Vi får det slutgiltiga tillståndet att öppna det första kriscentret för tonårsflickor i Israel.

M börjar lugna ner sig. Han vill inte tala med någon och stannar intill Leah. Han åt ingen frukost.

Alla barn börjar återvända från sina skolor. Lunch serveras i matsalen och kökschefen Danny välkomnar de hungriga barnen.

Tid för läxor, specialundervisning, simning, terapi, basket, fotboll och mycket annat.

A har befunnit sig i Neve Michael i en månad. Hon är sju år och togs från sitt hem via domstolsbeslut då hon de senaste tre åren blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa. I dag är det första dagen som hon träffar sin mamma sedan hon kom till Neve Michael.

Någonting har skett med A efter att hon träffat sin mamma. Hon är orolig och nervös. Vi insåg inte effekten besöket skulle få.

A kommer ut från sitt rum. Hennes ansikte är täckt av hennes egen avföring. Efter att ha tvättat av henne känner vi oss stumma över detta onormala beteende. Vi rådgör med Cissy, vår djurterapeut, som hjälper till med A:s behandling. Hon berättar att A i djurterapin berättat att hon tidigare använt avföring som ett försvar mot pappan när hon bodde hemma. Mammans besök triggade igång det förskräckliga beteendet igen.

De flesta barn sover. M och A kan dock inte somna. Varje barn i Neve Michael har en unik historia att berätta. Vissa kan uttrycka det i ord, hos andra kan man bara skönja deras tidigare trauman genom deras jagade blickar. I många fall har dessa barn fattiga, mentalsjuka, drogmissbrukande eller alkoholiserade föräldrar. I Neve Michael får barn från hela Israel kärlek, värme, vägledning och väl behövd mänsklighet för att kunna växa upp till att bli hela igen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!