Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2009 – ett annorlunda år

Alldeles i slutet av 2008, under julhelgen, bröt kriget mellan Israel och Hamas ut. Efter åtta år av ständiga beskjutningar tröttnade israelerna och slog tillbaka. Början av vår insamling 2009 blev därmed helt annorlunda mot vad vi tänkt oss.

Det var viktigt att stödja befolkningen i södra Israel, eftersom missilerna från Gaza fortsatte att falla under i princip hela kriget. Israelerna, framför allt barnen och de äldre, behövde komma i säkerhet längre norrut i Israel. Även renovering av skyddsrum och förstörda byggnader behövde israelerna hjälp med.

Många bidrog på ett mycket generöst sätt till den Akutinsamling vi gjorde i januari 2009, och vi fick också många nya givare.

Annars fortsatte vi under 2009 att satsa på de projekt som vi märker att givarna gärna vill stödja. Utöver grundarbetet, som är att hjälpa Israel med invandring och integration, är det stödet till utsatta barn och äldre som står i fokus.

Barnbyn Neve Michael ligger många varmt om hjärtat. I fjol kom arbetet i det nya kriscentret för tonårsflickor i gång. Tack vare generösa donationer kunde vi också godkänna ett nytt projekt, renoveringen av en byggnad som ska användas för familjeterapi. Utöver detta fortsätter vi att stödja kriscentret för yngre barn.

Barnbyn Afula Ilit är en ganska ny bekantskap för oss. Under Israelresan i oktober invigde vi det nya köket och den nya sportplanen som man efterlängtat så länge. Nu satsar vi på att renovera två byggnader där man ska ha aktiviteter efter att skolan är slut för dagen.

Under 2009 fyllde Tel Aviv 100 år och vi ville göra något speciellt för utsatta människor i staden. Renovering av ett äldreboende för utsatta äldre i Tel Avivs utkant har nu påbörjats, de allra flesta äldre är överlevande efter Förintelsen som kommit till Israel från f d Sovjet under de senaste åren.

I Alumotskolan i Beersheva invigdes andra etappen av ett Arts & Science Centre. Pär Stenberg och Mona-Lis Lidholm har bidragit väldigt generöst så att detta viktiga projekt kunnat bli verklighet. Barnen kan nu utforska sina konstnärliga och naturvetenskapliga talanger i fina lokaler med bra hjälpmedel.

2009 var också året då fler än någonsin var med på vår Israelresa - 32 personer, från 19 till 83 års ålder. Vissa dagar var vi över 40 personer då en del passade på att följa med när de ändå var i Israel av andra skäl. Det blev en väldigt fin gemenskap i gruppen, trots att många inte kände varandra sedan tidigare, och utvärderingen visade att alla var väldigt nöjda. Nu pågår planeringen av årets resa.

Vi har förnyat Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesods hemsida så att den ska vara modern och överskådlig, och vi uppdaterar den ofta. Ta en titt på www.israelinsamlingen.org! Och börja prenumerera på vårt nya nyhetsbrev via e-post!

Ulf Cahn, GeneralsekreterareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!