Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Det första årtiondet av 2000-talet har passerat. Det skrivs mycket om vad som har åstadkommits, eller inte, i hela världen. Nätet med bland annat Facebook och Google samt nyheter dygnet runt i realtid gör att vi alla vet allt som händer, men vet vi verkligen det? Frågan är vad vi får veta, vem ger oss verklighetsbilder? Den frågan känns särskilt aktuell i Sverige den senaste tiden och speciellt när det gäller Israel.

För dig och mig är allt så självklart, Israel är fortfarande Mellanösterns enda demokrati. Det är Israels invånare som i fria val väljer sina styrande politiker. Israel har gått från apelsinnation till IT-nation, en av världens absolut främsta dessutom. Entreprenörskap och uppfinningsrikedom blomstrar, men ändå är det inte ett land som flyter av mjölk och honung.

Varför? Svaret är enkelt, så länge Israel inte har fred med sina grannar måste en stor del av budgeten gå till att försvara Israels invånare. Dessutom finns det inget land i världen som på så kort tid har tagit emot så många nya invånare. På 1990-talet kom en miljon invandrare från f d Sovjetunionen till Israel och alla fick de ett nytt liv i Israel, men det kostar och det är här DU kommer in.

Israel behöver din hjälp för att de gamla med dåliga pensioner, just bland annat de som kom från f d Sovjetunionen som äldre, barnen till nyanlända invandrare, barn och vuxna i utsatta områden ska få ett drägligt liv. Det handlar om anständiga bostäder, mat och kläder samt en möjlighet att komma ifrån (hotande) kriminalitet, missbrukande föräldrar, en sovsäck i parken som bostad för en äldre man osv osv i all oändlighet.

Förra året gav återigen ett fantastiskt insamlingsresultat och i ljuset av den mediedebatt som nu pågår gällande administrativa kostnader vill jag informera dig om att vår administration, inklusive hyra för kontoret och lön till personalen, uppgår till åtta procent av insamlade medel, allt tack vare att vi hela tiden söker att hitta så effektiva lösningar som möjligt. Naturligtvis arbetar hela styrelsen på frivilligbasis. I det ingår att vi betalar våra årliga resor till Israel själva.

Just det, den årliga resan till Israel. Som vanligt vill jag erbjuda dig att följa med på en oerhört spännande resa till Israel i oktober för att på ort och ställe se sjungande ryska pensionärer, dansande mellanstadiebarn som talar engelska med oss, studenter med svår dyslexi som lyckas avlägga examina tack vare speciell pedagogik, ensamstående äldre som får mat, gymnastik, sång och kulturella upplevelser på dagcenter, funktionshindrade i alla åldrar som får dagrehabilitering, ungdomar på glid som får gå på ett speciellt internat och lyckas ta studentexamen och mycket mer. Följ med oss! För dig som är i Israel av annan anledning går det bra att följa med på någon/några utflykter.

Låt mig slutligen tacka er alla som stödjer Förenade Israelinsamlingen, om jag kunde skulle jag ge er en stor kram var!

På återseende!

Regina Rodau
Ordförande Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!