Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVåra omkostnader

I samband med katastrofinsatserna för Haiti kom frågan upp igen: hur höga omkostnader har egentligen olika organisationer? Och vilka arvoden betalar man ut till sin ordförande? Bengt Westerberg får ju 800 000 kr per år som ordförande för Röda Korset.

Det kan vara intressant för en Israelvän att veta hur gåvan till Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod används. Men vi kan vi lugna dig med att under 2009 låg omkostnaderna på endast åtta procent av insamlade medel. Det är oerhört lågt.

Anledningen till den låga siffran är en kombination av många generösa givare, ett litet effektivt kansli och många ideellt aktiva. Vår styrelse är naturligtvis inte arvoderad. Tvärtom betalar alla t ex sina egna resor till Israel när vi besöker våra projekt varje höst.

Andra organisationer är inte riktigt så duktiga som vi. Exempelvis har Röda Korset elva procent i omkostnader, Cancerfonden 17 procent och Läkarmissionen 19 procent, medan Rädda Barnen skickar 83 procent och Reumatikerförbundet bara 59 procent av insamlade medel till ändamålen. Alla dessa har 90-konton.

Du kan alltså lugnt fortsätta – eller börja! – bidra till våra ändamål i Israel. Dina gåvor kommer fram och gör nytta. Och glöm inte att du alltid har möjlighet att besöka projekten, i samband med våra årliga resor eller om du är i Israel på egen hand!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!