Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelerna bakom rubrikerna
– och vi där framför

En dag då jag kan komma mer underfund med livet för israelerna bakom rubrikerna – vad jag betyder för dem där och de för mig här.

NÄR  Söndagen 14 mars 12.30 – 18.00             
VAR  Stockholms Judiska Center, Nybrogatan 19

Israeldagens program
12.30 Portarna öppnas.
13.00 Rubrikerna - och realiteterna för israelerna
Inledning med DN's Nathan Shachar och moderator.
14.00 Första passet - välj mellan fyra parallella program (samtliga på engelska):

Att absorbera de svåraste och de lättaste invandrarna
Micha Feldmann, ansvarig för den största etiopiska invandringen och platschef på absorptionscentra.Moderator.

Slumskolan som blev hela stadens dynamiska förändrare
Alumotskolans dynamiska rektor Iris Biton. Moderator Jens Lapidus.

När Collegestudenternas inlärningsproblem blev själva utbildningslyftet
Amnon Leshem på Tel Hai Collage. Moderator professor Jerzy Sarnecki, själv dyslektiker.

Räddandet av de mest utsatta barnen – när familjerna kollapsar
Neve Michaels engagerade ledare Hava Levene. Moderator professor Hugo Lagercrantz.

15.00 Paus med servering.
15.30 Andra passet - välj mellan de fyra parallella programmen ovan.
16.30 Framtiden för israelerna och för relationerna med Diasporan
Rabbin Michael Melchior, en unik person i förnyelsen av landet och relationerna med omvärlden. Moderator Regina Rodau, ordförande för Förenade Israelinsamlingen i Sverige.
17.15 Elever från Alumotskolan ger en entusiastisk show – sprunget ur skolans dynamiska utveckling i relation med bl.a. svenska bidragsgivare – kanske med en sensationell svensk gästartist! Presenterat av vår producent Lizzie Oved-Scheja
17.45 ”Ge oss din återkoppling”. Deltagarnas tankar om Israelerna bakom rubrikerna – och vi där framför.

Anmäl dig nu!
Betala in 100:- per deltagare senast den 15 februari 2010 till PG 454260-1 eller BG 671-6609 (Därefter 150:- per deltagare). Ange tydligt deltagarnamn och adress dit biljett ska skickas samt gärna e-postadress.
Det låga biljettpriset är möjligt tack vare generösa sponsorer.

För mer ínformation www.israelinsamlingen.org
Kontakt med oss israeldagen@israelinsamlingen.org eller
telefon 08/667 67 70

Israeldagen 2010 toppas av den unike rabbinen Michael Melchior!

Israelernas framtid kan bli humanistisk, miljöorienterad, religiös och sekulär, fokuserad på utbildning, och nästan skandinavisk! Blir det danskfödde rabbin Michael Melchior som samlar förnyelsen av livet i Israel – och av livet i diasporan? Det undrar Max Hüttner, delaktig i Förenade Israelinsamlingens arrangemang den 14 mars 2010.

Bland de israeler som söker sätta fokus på de stora framtidsfrågorna finns Michael Melchior, en unik person med en annorlunda sammansatt bakgrund och inriktning.

Michael Melchiors familj har haft rollen som överrabbiner i Köpenhamns synagoga i sju generationer, kanske ett världsrekord?! Michael, född 1954, började under 1970-talet studera till rabbin i Jerusalem. 1980 blev han utnämnd till överrabbin i Norge, en position han har kvar än i dag.

I mitten av 1980-talet återvände han till Israel och blev bland annat engagerad i Elie Wiesels ”Foundation for Humanity”. När Yitzhak Rabin mördades, beslöt Michael Melchior sig för att kombinera sin religiösa verksamhet med politik.

Hans ledande roll i den politiska rörelsen ”Meimad” ledde både till Knesset och ministerposter. Han har varit minister för Israel och diasporarelationerna, vice utbildningsminister, vice minister för regeringschefens kansli, ordförande i Knessets kommitté för utbildning, kultur och sport och ordförande i Knessets kommitté för barnens rättigheter.

Hans största engagemang gäller samspelet mellan tolerans och jämlikhet. Han har t.ex. skapat ett forum för dialog och förståelse mellan grupper med stora motsättningar i Israel och ett annat forum för ortodoxa judiska skolors samspel med sekulära studenter. Det har också varit självklart för Michael att engagera sig för de judisk-arabiska relationerna, vilket han gör inom Knesset-kommittéer och inom ett särskilt forum för att lösa orättvisor som Israels araber utsätts för.

Med rötterna i vår egen skandinaviska diaspora har hans engagemang för relationerna med den judiska omvärlden alltid varit mycket stora. Mycket energi har lagts på s k ”Birthright trips” som lagt grunden för många ungdomars väg till Israel.

Diskussioner har förts om att Michael Melchior borde bli näste ordförande i World Zionist Organization. Som David Breakstone från den konservativa rörelsen kommenterat: ”Michael har en så stor dignitet och så djup kunskap om relationerna mellan Israel och diasporan att det måste utnyttjas, oavsett politisk hemhörighet”.

Mycket av hans engagemang för framtiden kanaliseras via ”Tenufa”, en massrörelse för social förändring. En central del i detta är väckandet av en miljörörelse, en ny kraft i arbetet för hela regionens gemensamma nyckelfrågor.

För Robert Weil, som har ett stort engagemang för framtidsfrågor som berör Israel, är Michael Melchior en unik person:

– Han sammanfattar tydligt och starkt vägarna ut ur det som låser dagens Israel, både på det inre och på det yttre planet. Han är fantastisk på att samla förändringens krafter där, vilket ofta är samma som förändringens behov här hemma hos oss.”

Och att han gör det med en skandinavisk brytning och med en mycket dansk glimt i ögonen gör det ännu mer inspirerande för oss. Hans breda humanistiska arbetsfält bestående av miljö, religion, utbildning och ett brobyggande allmänskligt budskap visar att det faktiskt är möjligt att hitta lösningar. Både i Israel och här i vår egen diasporaTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!