Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodLycklig återförening!

Akasdar Belei lämnade Etiopien och emigrerade till Israel när hennes son, Hinok Beley var ett år gammal. I det patriarkaliska Etiopien är det alltid fadern som får vårdnaden om sönerna. Akasdar besökte hembyn för tio år sedan men fick då inte träffa sin son. När Hinok fyllde 18 år blev han myndig och kunde till slut förenas med sin mamma i Israel.
Foto Jewish Agency


Zimmes – nutida klezmer

Zimmes är ett klezmerband från Göteborg som just gett ut sin första cd. Man spelar klezmer, men med spännande inslag av rock´n roll, funk och pop. Du hittar influenser både från orienten och den judiska kulturskatten.

För mer information eller beställning av cd, se www.zimmes.com eller mejla info@zimmes.com.


Förintelsens åminnelsedag
Georg och Elisabeth Citrom, bägge medlemmar i Förenade Israelinsamlingen, representerade Sverige vid öppningsceremonin av Förintelsens åminnelsedag på Yad Vashem i Jerusalem.


Foto Hillel Solomon/Yad Vashem


Miljövänliga Menorah

Det går ju inte att göra ett temanummer kring miljö och inte undra över hur det ser ut i vår egen produktion?

Menorah trycks sedan ett antal år på miljövänligt papper hos VTT Grafiska i Vimmerby. Enligt vår kontaktperson har fabriken sänkt sin energiförbrukning med 35 procent i jämförelse med branschgenomsnittet. Allt utsläpp och avfall samlas upp till återvinning och destruktion. De framtida tryckpressarnas överskottsvärme kommer att gå in i det kommunala fjärrvärmenätet.

Om du inte sparar ditt nummer så hoppas vi att du lämnar in din Menorah till pappersåtervinningen. Det gör vi med de exemplar vi får i retur.
Trevlig miljömässig läsning!

Margarete Nudel


In memoriam - Nechemia Meyers

Under våren dog Menorahs trogne medarbetare Nechemia Meyers. Jag hade förmånen att ”överta” honom från vår tidigare redaktör, Franz Cohn, och vi etablerade snabbt ett mycket bra samarbete.

Nechemia var oslagbar när det gällde att skriva artiklar som gav läsarna ett mer historiskt perspektiv på ämnet då han flyttade till Israel redan under 1950-talet. Han var en kunnig och driven journalist som alltid satte en personlig prägel på sina texter. Genom hans försorg har Menorahs läsare fått veta mer om kibbutzernas grundande, språkskolor (ulpan), kvinnosaksfrågan, Makkabiaderna och mycket annat.

Det kommer bli svårt att fylla hans plats.

Margarete Nudel


Prenumerera på vårt nyhetsbrev via e-post!
Anmäl dig på info@israelinsamlingen.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!