Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodLeva som man lär

”De underbaraste sakerna sker...till vänster om världens ände”, lyder rubriken till en broschyr om Nitzana – ett pyttelitet ekologiskt samhälle vid den egyptiska gränsen, beläget i ett av Israels sista sammanhängande öppna naturområden, Halutza-sanddynerna i Negevöknen. Här utbildar man elever i miljökunskap. Keren Hayesod stöttar finansiellt.
Text och bild Anna Veeder

Utbildningscentret Nitzana invigdes 1986 och består i dag av tolv fast boende familjer och ett tiotal ideellt arbetande israeliska ungdomar. Varje år kommer också runt 15 000 israeliska skolelever för att delta i seminarier på temat Negevöknen, solenergi och miljö. I processen har Nitzana övergått till att bli ett ekologiskt samhälle.

– Det är väldigt viktigt att vi praktiserar vad vi lär ut, betonar Karen Kellerman, f d volontär från USA och idag informations- och projektutvecklingsansvarig i Nitzana.

I Nitzanas återvinningscentrum, vackert dekorerat med mosaik av krukskärvor, tallriksbitar från en nedlagd porslinsfabrik och mängder med små metallsaker, sitter en grupp skolelever och lär sig om sopsortering – inte alls en självklarhet i Israel. – Nitzanas återvinningsanläggning hanterar alla vanliga återvinningsbara produkter som glas, plast, kemikalier, metall, batterier, men även begagnade kläder, husgeråd och rester av matlagningsolja som en av de boende använder som biobränsle för sin bil, berättar Karen.

Konceptet att kombinera vetenskap, utbildning, kultur och turism kommer till fulländat uttryck i Nitzanas kronjuvel: den interaktiva solparken. Installationerna i parken visar på hur Negevöknens överflöd av solljus kan utnyttjas på ett effektivt sätt. Eleverna får uppleva svalkan i en futuristisk byggnad som fungerar som en naturlig luftkonditioneringsanläggning, se hur datorstyrda speglar fokuserar solens strålar för att koncentrera energin, och lär sig hur bräckt vatten med hjälp av solenergi kondenseras till dricksvatten i en glaspyramid.

– Under Negevöknen ligger en enorm vattenreservoar med bräckt vatten, tillräckligt mycket för en miljon människors förbrukning under 150 år, förklarar Karen. För- utom solljuset är vattenreservoaren en av Negevöknens främsta energikällor.

Det 37-gradiga vattnet avsaltas enligt principen för omvänd osmos i den närbelägna avsaltningsanläggningen Ketziot. Där produceras tre miljoner kubikmeter dricksvatten per år, tillräckligt mycket för att försörja de fem samhällena i Nitzanaområdet med dricksvatten. En del av det avsaltade vattnet blandas med bräckt vatten för att minska salthalten något, och används av lantbrukarna i området för att odla granatäpplen, oliver, tomater och druvor.

Miljömedvetenheten i Nitzana är inte bara teori utan omsätts även i praktiken. Efter undervisningen i den heta solen kan eleverna svalka sig med ett dopp i Nitzanas stora swimmingpool, vars vatten året runt värms av solcellerna som täcker glasbyggnadens tak.

– Ett av boningshusen får all sin elektricitet från solceller, berättar Karen. Tyvärr är det för dyrt att installera i alla hus, men vi vill visa eleverna att systemet verkligen fungerar i praktiken.

Även överskottsvattnet från avsaltningsanläggningen utnyttjas. Vattnet, som är lite saltare än Medmiljövänliga elhavsvatten, leds till stora, grunda vattenreservoarer nedanför Nitzana.

– Idag njuter vi mest av att kunna se himlen spegla sig i vattnet mitt i öknen, ler Karen. I framtiden ska en av reservoarerna utnyttjas till fiskodling, och en större reservoar ska användas till vattensport och turism. Vi planerar också att bygga ett utomhusklassrum där eleverna får lära sig om vattenkrisen i Israel, om sparsam vattenförbrukning och vattenrening genom omvänd osmos. Syftet är att öka deras medvetande så att de verkligen tänker på hur de handskas med vatten.

– Allt avloppsvatten från Nitzana samlas i en pumpstation, filtreras och används för att vattna buskar och träd. I Israel renas 70 procent av avloppsvattnet och återanvänds i lantbruket, den högsta siffran i världen, berättar Karen.

Nitzana har plats för ytterligare 50 familjer, och alla nybyggen ska utföras enligt ett grönt koncept. Trots detta har utvecklingsplanerna rönt protester bland miljöaktivister, som vill att den här delen av Negevöknen ska lämnas orörd.

– Vår ideologi är att dels utveckla Negevöknen, dels bevara den unika miljön, betonar Karen. Båda är viktiga! Utmaningen består i att hitta den gyllene medelvägen.

Keren Hayesods givare från hela världen donerar medel till det ekologiska samhället i Negevöknen, Nitzana. Under de senaste åren har man investerat över fyra miljoner dollar i fasta anläggningar. Till det kommer över en miljon dollar årligen för drift och aktiviteter.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!