Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Ytterligare ett år har lagts till handlingarna, ett mycket speciellt år. Staten Israel fyllde 60 år, vilket vi i Förenade Israelinsamlingen bland annat märkte på vårt årsresultat och på att antalet givare ökade. Tack alla givare, det är tack vare er vi kan hjälpa så många behövande i Israel.

Jag vill också passa på att tacka Ulf Cahn, Leone Metzger och Lotta Armanios på kontoret, Margarete Nudel för ett mycket gott redaktörskap för Menorah och vår hängivna styrelse för all tid ni lägger ner.

Förra årets Israelresa blev en succé, aldrig tidigare har vi haft så många deltagare. Som vanligt upplevde vi fantastiska saker, bl a a ett flertal invigningar av svenska projekt för barn och äldre. Det nya kriscentret för tonårstjejer i Neve Michael, lekplatsen i Afula Ilit, äldreboendet i Beersheva, det är underbart att se den glädje era gåvor ger mottagarna.

Om Afula Ilit och Tel Hai kan du läsa mer i detta nummer av Menorah.

Under årets sista skälvande dagar gick Israel till motattack i Gaza. Kriget drabbade oskyldiga på bägge sidor, tyvärr är det alltid så i alla krig. Min förhoppning är att parterna nu ska kunna hålla vapenvilan och inleda förhandlingar med målet att äntligen få fred och frid för såväl israeler som palestinier. Det kommer säkerligen inte att ske snabbt men var väg har sin början.

Kanske blir din början att följa med oss till Israel under 2009 för att se vad just ditt bidrag har resulterat i? Jag hoppas få se dig där. Välkommen!

Regina Rodau
Ordförande Förenade Israelinsamlingen

Vi blickar framåt

När vi planerade insamlingsarbetet inför 2009 hade vi de vanliga verksamheterna i fokus, dvs hjälp till invandrare, utsatta barn/ungdomar och äldre, då många av dessa har det svårt i Israel. En tredjedel av alla barn lever under existensminimum och en fjärdedel av alla äldre klarar inte nödvändiga kostnader, för t ex mediciner.

Därefter utbröt kriget mellan Israel och Hamas och vi startade snabbt en akutinsamling för att hjälpa de civila i södra Israel som råkat illa ut. Låt oss hoppas att det nu blir ett stopp på bomberna från Gaza in över Israel och en hållbar vapenvila.

För oss i Sverige innebär stödet till barn och ungdom främst en fortsatt satsning på barnbyn Neve Michael och utveckling av projekt i Hamifals barnby i Afula Ilit. I den senare byn kommer under året ett nyrenoverat kök och en ny sportplan stå klar, helt finansierade av era bidrag. Läs mer om Afula Ilit i detta nummer av Menorah.

Vi har genom åren kunnat göra stora insatser för äldre, främst i Beersheva, men även i andra städer runt om i Israel. Under 2009 hoppas vi kunna renovera ett äldreboende i en fattig del av Tel Aviv, tack vare era bidrag.

Samtidigt fortsätter invandrare att komma till Israel. Den etiopiska invandringen stoppades tillfälligt under slutet av 2008, men nu har den kommit i gång igen. Detta är en ytterst svår och kostsam invandring och integration där all hjälp behövs.

Samarbetet med Tel Hai College i norra Israel fortsätter också. I år färdigställs det näringslaboratorium som vi hittills kunnat finansiera, och vi planerar för nästa steg: en expansion och renovering av "Centret för ungdomar med inlärningsproblem", liksom att utrusta centret. 15 procent av eleverna vid Tel Hai har inlärningsproblem och denna expansion är oerhört viktig. Läs mer om Tel Hai College i detta nummer av Menorah.

Vill du ge ett särskilt bidrag, en större gåva eller testamente till förmån för våra projekt i Israel, hör av dig till oss! Ett bättre sätt att stödja Israel och utsatta israeler är svårt att finna!

Ulf Cahn
Generalsekreterare för Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!