Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodGratulera Tel Aviv med att hjälpa!

Tel Aviv fyller i år 100 år. Även där lever många med sociala problem, även där behövs vår hjälp. Som 100-årspresent till Tel Aviv vill vi finansiera renovering av ett äldreboende i staden. På Ha´Shalom-centret, i utkanten av staden, bor 114 äldre (många överlevande efter Förintelsen och många äldre från f d Sovjet) i en hårt sliten och omodern byggnad från 1960-talet. Här behövs omfattande renoveringar.

Vi hoppas du vill vara en del i denna present! Du kan ge ett bidrag med bifogade inbetalningskort. Kanske vill du hedra minnet av någon nära anhörigs minne med en större donation? Du kan få en fin minnesplakett om du önskar. Kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller ulf.cahn@israelinsamlingen.org så berättar vi mer!

De fortsätter komma

Under 2008 fick Israel 15 379 nya medborgare. Den största gruppen kommer fortfarande från Forna Sovjetunionen (5 587 personer) följt av 3 192 personer från USA, 1 863 personer från Frankrike och 1 582 personer från Etiopien.

Totalt har immigrationssiffran minskat med 22 procent mot år 2007.

Årsmöte 14 maj

Förenade Israelinsamlingens årsmöte äger rum torsdagen den 14 maj. Årets gästtalare är Robert Silverman, ambassadråd på USA´s ambassad i Stockholm. För närmare detaljer om tid och plats, kontakta kansliet på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org.

Skänk aktieutdelning

Man kan donera till Förenade Israelinsamlingen på många sätt, men frågan är om inte gåva av aktieutdelning är ett av de smartaste. I stället för att du får en utdelning på t ex 700 kronor (efter 30 % skatt), kan du skänka bort 1 000 kronor.

Kontakta vårt kansli, vi har samtliga bankers blanketter, eller gå till din bank. Det är väldigt enkelt, och du väljer förstås själv till vilket eller vilka ändamål i Israel din gåva ska användas.

Tio jemenitiska judar till Israel

Som följd av attacker mot deras lilla församling i Jemen har tio jemenitiska judar emigrerat till Israel med hjälp av Jewish Agency. Bland de tio fanns Ben Yisrael, en av ledarna för den judiska församlingen i staden Raida i norra Jemen och åtta medlemmar av hans familj. De beslöt sig för att fly landet efter att en granat exploderat i Ben Yisraels trädgård.

Judar i Jemen befinner sig under president Ali Abdallah Sallahs speciella beskydd men sedan några år tillbaka har antalet attacker utförda av muslimska extremister mot landets judiska församling mångdubblats. Den 10 december 2008 mördades Moshe Naish Nahari, far till nio barn, av en muslimsk fundamentalist. Sedan den israeliska militära aktionen i Gaza har hoten mot judar i Jemen ökat betydligt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!