Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBarnbyn Hamifal i Afula

Under höstens Israelresa med Förenade Israelinsamlingen besökte gruppen barnbyn Hamifal i Afula Ilit. Alla närvarande rördes djupt av barnen i den slitna byn och den fantastiska sång- och dansshow de visade upp.
Vid sådana tillfällen är det lätt att glömma bort att det finns en mindre glättig verklighet som gör att barnen bor där.

Av Margarete Nudel   Foto Hamifal

Organisationen Hamifal grundades redan 1943. Tanken var att barn som for illa hemma och barn som överlevt Andra Världskriget vars föräldrar hade mördats, skulle kunna komma till en trygg plats, kunna få kärlek och utbildning.

Sedan dess har organisationens inriktning vidgats och de driver idag bland annat nio barnbyar, familjeenheter, skolor och kibbutzer. Grundtanken för alla enheter är dock att hjälpa utsatta barn (och deras familjer) till ett tryggare och bättre liv.

I de nio olika barnbyarna finns totalt 900 barn från trasiga hem, alla med lika trasiga själar. Barnbyn i Afula Ilit, som stöds av Förenade Israelinsamlingen, grundades 1980 och är den största av organisationens barnbyar. Där bor 88 barn i åldrarna 5 - 16 år, fördelade i åtta familjeenheter. Utöver dessa barn kommer 30 barn varje dag till områdets två förskolor.

Det är svårt att med ord beskriva de starka intryck ett besök i barnbyn ger. Barnen är söta och gulliga, de visar upp sång och dans, man bjuds på tilltugg och allt känns bra fram tills man är på väg därifrån och inser att barnen kommer ju inte att åka därifrån till sina föräldrar och sätta sig med läxorna även om det är sent på kvällen, för de har ju inga tillgängliga föräldrar. Barnen går i stället till sina familjeenheter. Har de tur (eller är det kanske otur?) träffar de sina föräldrar några gånger varje år.

Förenade Israelinsamlingen har stöttat barnbyn i Afula Ilit genom att donera pengar till en ny lekplats för de yngre barnen, arbetet med att bygga om den kombinerade fotbolls- och basketplanen pågår. Innan nästa höst kommer barnen även få glädje av ett nytt kök.

I Menorah kommer vi löpande att berätta om barnbyn i Afula Ilit. Här kan du läsa om några av barnen som finns där:

R, 8,5 år, kom till barnbyn hösten 2008 efter att ha invandrat till Israel tillsammans med sin mamma och sina två halvsystrar från Sydamerika. Rams mamma brukade regelbundet slå honom. Socialtjänsten plockade upp honom när han drev runt på gatorna och stal leksaker och mat för att klara sig.

Den 13-årige pojken J och tvillingarna S och M är syskon som kom till Israel för tre år sedan från Etiopien. De omhändertogs av Hamifal redan en vecka efter ankomsten. Deras mamma dog strax efter tvillingarnas födelse och barnen växte upp med sin mormor. När mormodern dog beslöt pappan, som hade flyttat till Israel 15 år tidigare och skaffat en ny familj, att ta barnen till Israel och placera dem på Hamifal.

- När de kom hit kunde de ingen hebreiska, de var undernärda, ägde enbart de kläder de hade på kroppen och var enormt smutsiga, ingen hade lärt dem något om hygien, berättar Liora, den socialarbetare som tagit hand om dem.

Efter tre år är barnen socialt integrerade i byn och i skolan. Den äldste pojken är väldigt duktig i skolan men lider av hepatit B, ett resultat av undernäringen. I framtiden kommer han kanske att behöva en levertransplantation.

K är en 17-årig flicka som kom till Hamifal Afula tillsammans med två bröder och en syster för sju år sedan efter det att pappan övergav familjen och åkte till USA och mamman därav fick ett nervöst sammanbrott och hamnade på mentalsjukhus. Det blev en akutplacering. Efter ett par månader kom pappan tillbaka och krävde vårdnaden om sina barn (som inte ville till honom). Efter ytterligare ett par månader återvände K och hennes äldre syster till barnbyn.

K är en känslig flicka som gärna vill hjälpa andra. Hon deltar i byns kör som hjälpt henne få en del självförtroende. Mamman befinner sig fortfarande på sjukhus.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!