Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTel Hai - vår partner i norr

Under 2007 inledde Förenade Israelinsamlingen ett samarbete med Tel Hai College i Galiléen, fram tills nu har man investerat i ett näringslaboratorium och delat ut stipendier till ungdomar med inlärningssvårigheter. Tel Hai är ett college med stora framtidsvisioner.
Av Margarete Nudel

Ingen plats i hela Israel kan jämföras med Galiléen; där finns vacker natur med berg vars sidor täcks av vinodlingar och dalgångar fyllda av frukt och grönsaker. Strax invid den libanesiska och syriska gränsen ligger Tel Hai College, en av Israels mest framgångsrika högskolor.

- För närvarande har vi cirka 4 000 elever inskrivna varav 2 750 av dem på akademiska program. En intressant sak att lägga märke till är att cirka 80 procent av dem inte kommer från närområdet. Våra elever kommer från hela Israel på grund av de goda utbildningsmöjligheter vi erbjuder, berättar Sagi Melamed, ansvarig för externa relationer, vid sitt besök i Stockholm.

Colleget fyller en mycket viktig funktion då studenterna både hyr lägenheter och köper mat och därmed bidrar till regionens ekonomi. Vid sidan av studierna beräknas varje elev omsätta cirka 10 000 dollar varje år.

Själva colleget grundades för tolv år sedan som en ganska enkel och anspråkslös skola. Idag erbjuder man 13 olika akademiska program, varav två har mastersutbildning.

Sagi Melamed vill gärna framhäva tre unika aspekter som skiljer Tel Hai från andra college:

- Den första är vår placering. Det är en stor utmaning att få israeler att bosätta sig i detta område. För ett par år sedan insåg vi att många av våra elever åkte tillbaka till sina hemstäder efter avslutade studier, fast de ville stanna. Det fanns inga jobb här.

Tel Hai påbörjade därför projektet "triangle development" som består av colleget, ett forskningscenter och inkubator-företag. De som läser vid Tel Hai ska även kunna forska, doktorera och praktisera samtidigt. Företag som etablerar sig i närheten ska kunna använda sig av forskarna och deras resultat för att växa. En synergieffekt som på sikt ska skapa jobb och därmed få folk att stanna kvar i Galiléen.

- Vi har på inget sätt uppfunnit hjulet, detta finns sedan länge i bland annat Silicon Valley. Det nya är att vi samlat allt under ett tak. Vi anser att detta är en av våra roller, att skapa jobb i norra Israel.

Som andra viktiga punkt nämner Sagi Melamed skolans center för ungdomar med inlärningssvårigheter.

- Ett av målen är att stötta elever både innan och under collegetiden, det handlar om ungdomar med olika sorters problem; ADHD, dyslexi, diskakyli mm. Vi erbjuder stöd i många olika former; både mentalt där de med låg självuppfattning får hjälp att bättra på den, mentorer i form av äldre elever samt speciella dataprogram.

Han berättar till exempel om en programvara där en engelsk artikel kan scannas in i en dator som omvandlar dokumentet till ett word dokument. Därefter översätter datorn texten till hebreiska och, om så behövs, läser datorn upp texten. Cirka 13 procent av eleverna vid Tel Hai har någon form av inlärningssvårighet. Många har gått vidare och doktorerat på Weizman Institute, andra är på väg mot en professur.

- De flesta har i sin barndom fått höra att de varit dumma eller obildbara. Vi hjälper dem bevisa för sig själva att så inte är fallet.

Efter intifadan år 2000 2000 dödades elva arabiska israeler under upplopp. En grupp professorer kände att de behövde "göra något" och insåg att judiska och israeliska araber och israeler måste mötas, men hur? Deras svar var på akademisk nivå och därmed la de grunden till Center for Peace and Democracy.

Idag har de ett brett utbud av kurser. En av dem är "demokrati" där hälften av eleverna är araber och hälften är judar. Målet är att skapa dialog och förståelse för den andre. Centret har även initierat blandade fotbollslag, teatergrupper och matlagningskurser.

- Centret har ett hundratal studenter. I samband med att kriget i Gaza bröt ut, ordnade man en samling där alla fick uttrycka sin ilska och rädsla under organiserade former istället för våldshandlingar. Det blev mycket framgångsrikt. Hela colleget har tagit starkt intryck av centret och idag försöker vi implementera ökad tolerans överallt.

Eftersom Tel Hai ligger så nära den libanesiska gränsen undrar jag hur man klarade sig under Libanonkriget 2006. Sagi Melamed berättar att under de fem veckor stridigheterna varade träffades området av 1 000 katyusharaketer! Några föll på collegeområdet.

- Colleget evakuerades redan första dagen och vi blev tvungna att stänga. Det var tentaperiod och allas tentamina flyttades till Tel Aviv University.

Oron för framtiden var dock tydlig. Skulle man börja byggandet av det nya campuset? Skulle någon vilja studera i norr efter detta? Man fick knappt några nyanmälningar.

- Men vi bestämde oss för att satsa på motsatsen. Det enda sionistiska svaret på anfallen var att stanna kvar och fortsätta utvecklas. Och när kriget var slut skickade vi fram alla bulldozers och traktorer. Vi erbjöd alla förstaårsstudenter att enbart betala halva årsavgiften och tre gånger fler elever kunde söka stipendier.

Det slutade med att Tel Hai istället fick 10 % fler elever och har sedan dess vuxit med närmare 10 % årligen.

- Tel Hai är områdets största arbetsgivare. Vi ser hur nya företag börjar etablera sig i vår närhet för att kunna dra nytta av våra studenter och långsamt realiseras ett av våra mål; att de som studerar vid Tel Hai också ska kunna stanna kvar i Galiléen. Men Rom byggdes inte heller på en dag…Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!