Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDet kvinnliga nätverket


    Dina Hahn
De flesta av Menorahs läsare känner vid det här laget väl till barnbyn Neve Michael där Förenade Israelinsamlingen gör en stor insats för barnen. Inte lika många känner till den kvinnliga volontärorganisationen Emunah som ansvarar för verksamheten.
Av Margarete Nudel

Emunah är Israels största organisation för religiösa kvinnor, och den tredje största kvinnliga organisationen i världen. Vid grundandet 1935 strävade man efter att försöka skaffa arbetstillfällen åt de kvinnliga pionjärer och immigranter som fanns och kom till Israel. Emunah hjälpte dem bland annat med bostäder och barntillsyn så att mammorna kunde komma ut i arbetslivet och dra in pengar till familjen.

Efter Andra Världskriget fanns ett akut behov att ta hand om överlevande, ensamma barn och i och med det lades grunden för en del av dagens verksamhet, barnbyarna varav Neve Michael är en.

Organisationen består av över 100 000 kvinnliga volontärer spridda över hela världen. World Emunah är paraplyorganisationen som sköter det övergripande administrativa arbetet för de 26 utomisraeliska föreningarna.

- Ett av våra mål är att höja den religiösa kvinnans status samtidigt som den judiska familjen stärks, berättade världsordförande Dina Hahn vid sitt Skandinavienbesök i september.

Vid sidan av mycket annat driver organisationen en skola för religiösa kvinnor där det även finns utbildad personal som erbjuder familjeterapi, rättslig rådgivning och kurser i hur man kan stärka familjevärderingar.

- Genom att stärka kvinnans sociala position i samhället kan vi få dem att påverka sina liv och sin omgivning mer. Den största delen av Emunahs arbete består dock i att driva religiösa förskolor. För närvarande finns 130 stycken.

I samband med Israels 60-årsfirande fick Emunah dela årets Israel Prize med de kvinnliga organisationerna Wizo och Na'amat med motiveringen "special contribution to the State of Israel".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!