Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodPå plats i Georgien

Direkt när oroligheterna började i Sydossetien, Georgien, drog Jewish Agency igång ett omfattande projekt i Israel och i Georgiens huvudstad Tbilisi för att undsätta den lilla judiska församlingen bestående av 200 personer bosatta i staden Gori, mitt i stridsområdet.

Jewish Agency arbetade dygnet runt på plats för att kunna informera, stötta, hjälpa och även evakuera den judiska befolkningen i Georgien. Parallellt har man sett till att ta kontakt med alla de judiska ungdomar från Georgien som befinner sig på utbildningsprogram i Israel vars familjer befann sig mitt i oroligheterna.

Efter ett par dagar började evakueringen av judarna från staden Gori till andra städer i Georgien. De som har velat har fått hjälp med att fylla i immigrationspapper för att kunna ta sig till Israel.

Så länge situationen i Sydossetien inte är löst kommer Jewish Agency att övervaka utvecklingen i området och stå redo att hjälpa till.

Detta är inte första gången som Jewish Agency rycker ut till de georgiska judarnas hjälp. Under det blodiga inbördeskriget i början av 1990-talet i Abkhazien i norra delen av Georgien genomförde man en av de mest dramatiska räddningsaktioner av judar från regionen. De flesta valde att immigrera till Israel men enligt statistik finns det fortfarande kring 9 000 judar kvar i Georgien, de flesta bosatta i Tbilisi.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!