Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBrev från en läsare

I en artikel i Menorah förra året läste jag att barnen i Neve Michael älskar att höra från andra människor, att känna att folk bryr sig om dem. Jag beslutade mig för att skicka e-post till Hava Levene och fråga om det fanns något sätt för mig att hjälpa till mer än att skänka pengar till barnbyn.

Hon skickade mitt brev vidare till en av en sina medarbetare som undrade om jag ville brevväxla via datorn med en kille, vi kan kalla honom för M.

Jag skrev till honom på engelska och Hava översatte till hebreiska. Då var det augusti 2007. Sedan dess har vi fortsatt att skriva till varandra och i februari fick jag ett brev från honom där han frågade mig om jag ville komma till Israel och besöka honom.

Jag hade sedan länge velat åka tillbaka till Israel och detta blev ett starkt argument. Jag kände en stark längtan att återigen få kliva av planet på Ben Gurion flygplatsen, känna värmen och uppleva ett land som jag har starka känslor för. Jag bokade biljetten direkt och i mars bar det av.

Andra dagen i Israel besökte jag Neve Michael och träffade en något blyg M på fotbollsplanen. På min bräckliga hebreiska berättade jag vem jag var och gav honom ett par presenter. Bland annat ett par fotbollsbenskydd. Eftersom han skulle ta sin Bar Mitzva lite senare fick han sin present för det också, en davidsstjärna i silver följt av "Kol Hakavod", hebreiska för "mycket bra gjort". Han tittade på mig och undrade om de bägge sakerna var något han fick behålla.

Efter nästan två veckor i Israel, med besök i bland annat Sderot, Beersheva, Jerusalem och Kiryat Shmona, besökte jag M igen och vi spelade fotboll tillsammans. Han vann med 10-9 i en jämn och rolig match. Av de andra barnen fick jag höra att när M står i mål så finns det inget som kan stoppa dem från att vinna. Han är Neve Michaels stolthet på planen.

Efter mitt besök ringde Hava Levene till mig. Hon berättade något som jag aldrig kommer att glömma. M hade sagt till henne att han aldrig hade trott att någon ville besöka honom två gånger och dessutom prata och spela fotboll med honom.

Ibland tror man inte att det man gör spelar någon större roll, men att träffa M, se alla barnen som trots trasslig bakgrund spelar fotboll, leker och kommer fram och frågar vem den långe killen som pratade konstigt är, visade mig att det går att göra saker som ger direkta resultat. Att man kan påverka.

Jag skulle verkligen rekommendera alla som gillar barn och ungdomar att ta kontakt med Neve Michael och göra en insats. Det behövs så lite, en e-post i månaden räcker för att visa att man bryr sig. De få rader du skickar betyder mycket mer än vad du någonsin kan tro för dem som tror att samhället inte bryr sig om dem.

Martin TeliniusTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!