Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNy ambassadör

I början av oktober tillträder Benny (Benjamin) Dagan sin tjänst som Israels nye ambassadör i Sverige.

- Jag tycker om utmaningar och tjänsten som ambassadör i Sverige är precis just det, säger Benny Dagan till Menorah.

Han har bland annat tjänstgjort som ministerråd för Mellanösternfrågor vid Israels ambassad i Washington DC där den generella uppfattningen om Israel skiljer sig markant från hur Israel uppfattas i Europa.

Bland de framtida utmaningarna ser han även uppdraget att bemöta den kritik Israel möter i Sverige.

- Generellt förstår folk inte riktigt vad som händer i vår region vad beträffar hotbild och säkerhet. Israel måste ta tuffa beslut som inte alltid uppskattas av omvärlden. Israel uppfattas som den starka parten, som ockupationsmakten, men situationen är mycket mer komplex än så.

- I dagens snabba informationssamhälle tar media sig inte tid att gå in på djupet i frågorna och folk har dessutom så bråttom att de inte orkar ta in för komplicerade skeenden, detta är en del av vårt problem.

Ett av Benny Dagans mål med sin tid i Sverige är att öka de bilaterala relationerna mellan Israel och Sverige, att bygga vidare på den tidigare ambassadören Eviatar Manors arbete.

- Israel har haft en del svenska ministrar på besök, jag hoppas att det blir fler och att även israeliska ministrar kommer till Sverige.

Sverige har han besökt en gång tidigare, för 2,5 år sedan, och blev då väldigt förtjust i landet. Inför sitt uppdrag har han läst mycket om Sverige och de judiska församlingarna. Han uppskattar det rika judiska liv han tycker sig skönja och har som ambition att kunna ta del av så mycket som möjligt. Någon svenska kan han ännu inte även om ordet "dillpotatis" framkommer under samtalet i samband med att vi talar om svenska maträtter han tycker om.

- Min närmaste stora utmaning blir att behärska innehållet i en svensk dagstidning…

Margarete Nudel

Benny Dagan är gift med Irit som kommer att arbeta med kulturella frågor på Israels ambassad. Tillsammans har de trillingar.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!