Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBarn med enorma behov…

Förenade Israelinsamlingens givare och Menorahs läsare har verkligen tagit barnbyn Neve Michael till sitt hjärta. Ni bidrar generöst och har gjort väldigt viktiga insatser för dessa barn de senaste åren. Nu har vi fått upp ögonen för en annan barnby, väldigt lik Neve Michael och med barn med likadana behov.
Av Ulf Cahn

Det började med ett brev från en ung kvinna i Israel, Naomi. Hon har invandrat från Sverige till Israel och gjorde volontärarbete i Hamifals barnby i Afula Ilit. Det bor 92 barn i byn och hon berättade vilka eländiga villkor som råder där. Många av husen är väldigt gamla och har inte kunnat renoveras på länge, och det är illa nog för barnens välbefinnande.

Men det som gjorde Naomi ledsen och upprörd var att barnen inte ens hade en lekplats att hålla till på. Den gamla lekplatsen var utdömd som osäker av myndigheterna, barnen fick inte vara där. Hon stod inte ut med att barnen, som placeras i barnbyn av domstolar för att de inte är trygga i sina hem, inte hade någonstans att leka utomhus. Naomi vände sig till oss för att höra om vi kunde hjälpa till.

Efter att ha besökt byn bestämde sig Förenade Israelinsamlingen för att hjälpa barnen. Inom två månader hade den gamla utdömda lekplatsen monterats ner. Nu finns en ny fin lekplats som barnen är glada och stolta över.
Men vi vill inte sluta här, vi vill göra mycket mer! Det är viktigt att ett kök som ska arbeta med 122 barn har den utrustning som behövs. Själva byggnaden är så nersliten att det måste göras något åt tak, väggar, golv och elen i huset. Totalt handlar det om investeringar på 84 800 dollar, eller drygt 500 000 kronor med dagens dollarkurs.

Ett annat viktigt projekt är en plan för att kunna t ex spela fotboll, basket, volleyboll etc. Det är av många skäl viktigt och nyttigt för barnen att röra på sig och idrotta. Dagens plan är dock oerhört nedsliten och fungerar inte särskilt bra.
Vi vill låta barnen få en ny plan för olika idrotter, och kostnaden för att ta bort den gamla planen, anlägga en ny, skaffa sportutrustning, belysning och annat nödvändigt hamnar på 100 000 dollar, eller cirka 600 000 kronor. Men se det inte som en kostnad utan som en investering!

Vi hoppas att du som givare vill göra en viktig insats för dessa barn och bidra till att deras liv blir lättare och roligare. Många har oerhört svåra erfarenheter, trots sin låga ålder, och att hjälpa dem till en bättre framtid är inte bara deras räddning utan naturligtvis bra för Israel.

Kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org om du undrar något eller vill ge en gåva till något av projekten. Vid större gåvor finns möjlighet att sätta upp plakett som tack till givaren eller för att hedra nära och kära som avlidit.

Organisationen hamifal grundades i Jerusalem 1943 av Recha Freier. Hon grundade även Ungdomsalijan och vann Israelpriset för särskilda insatser för staten Israel 1980. Ursprungligen samarbetade Hamifal med kibbutzer för att ta hand om barn i åldrarna 6- 12 år som överlevt Förintelsen, och inte hade några föräldrar eller andra släktingar i livet. Man hjälpte också andra israeliska barn med sociala problem.

På 1970-talet utvecklades verksamheten. Man började arbeta i familjeenheter, där cirka tio barn i olika åldrar placerades tillsammans med ett vuxet par, för att likna en vanlig biologisk familj. Paret har stöd från ett team av psykologer, socialarbetare, speciallärare och andra som behövs.

Sedan drygt tio år arbetar man med barnen tills de fyller 18 år, för att undvika att barnen måste flytta innan de blir myndiga. I dag bor drygt 900 barn i 5-18 års ålder i Hamifals åtta olika barnbyar. Byn i Afula Ilit ligger i Galiléen och grundades 1980. Förutom de 92 boende barnen kommer 30 barn varje dag till byns två daghem.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!