Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod1933 grundades Youth Aliyah, Barn och Ungdomsalijan, som en räddningsaktion för judiska ungdomar från Nazi-Tyskland. De placerades först i kibbutzer och sedan i ungdomsbyar.

Idag handlar det främst om etiopiska, ryska men även israeliska barn.
Av Margarete Nudel Foto Ayanot

Youth Aliyah fyller 75 år

Svenska Kommittén för Barn och Ungdomsalijah är en ideell förening och en av många vänkommittéer till Youth Aliya i Israel. Varje år samlar man in pengar och kommitténs bidrag fördelas sedan många år mellan fyra skolbyar. Eleverna vid de fyra skolorna har det gemensamt att de kommer från hem som präglas av svåra förhållanden.

Kfar Raziel har ett naturvetenskapligt gymnasium för speciellt begåvade ungdomar. Kommitténs stöd är inriktat på den musikverksamhet som bedrivs vid det svensk initierade Grünbergers musikcenter.

To´m är ett religiöst yrkesgymnasium för pojkar, många av dem etiopiska. To´m har firat stora sportsliga framgångar när det gäller långdistanslöpning och flera elever har representerat Israel i internationella tävlingar. Kommitténs bidrag öronmärks till stöd för idrottsverksamhet och social verksamhet.

Ayanot har ett dynamiskt jordbruksgymnasium med ungdomar från många länder och världsdelar. Kommittén har under årens lopp medverkat till finansieringen av ett elevhem, Gerd och Herbert Tingstens kulturcenter och Lotte Lasersteins konsthantverkscenter.

Ramat Hadassah har tills för några år sedan tagit emot barn i åldern 12-15 år från mycket svåra hemförhållanden. Nu har Ramat Hadassah ett eget gymnasium där dessa barn kan fortsätta sin skolgång. Kommitténs stöd går till musikterapi för att barnen skall få känna glädje, självkänsla och gemenskap.

Från besök i Israel vet kommittén att det behövs ett fortsatt stöd till dessa verksamheter. Kommittén förbereder just nu en jubileumskonsert i Stockholms Stora Synagoga söndagen den 14 september. Välkommen dit!

1933-1940Ungdomar räddas från Nazityskland
1940-1950Föräldralösa barn och ungdomar som överlevt Förintelsen
1950-1960Youth Aliyah hjälper den nya staten att integrera massimmigrationen från hela världen
1960-1971Ungdomar från Nord-afrika kommer före sina föräldrar
1971-1981Israeliska barn och ungdomar från svåra familjeförhållanden integreras i Youth Aliyahs skolbyar
1981-1989Med "Operation Moses" 1983 kommer tusentals etiopiska barn och ungdomar till Israel
1989-1996Med "Operation Salomon" integreras 2 500 etiopiska ungdomar. 1990 börjar massinvandringen från f.d. Sovjetunionen. Många ungdomar tas om hand av Youth Aliyah
1996-2003Youth Aliyah överförs från Jewish Agency till utbildningsdepartementet
2003-Youth Aliyah får ansvar för all internatutbildning inom utbildningsdepartementet. Utmaningen är att introducera Youth Aliyahs undervisningsfilosofi och metoder till nästan 300 internatskoleprogramTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!