Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEtt barn skriver brev

Av alla projekt som Förenade Israelinsamlingen stöder i Israel berör mig barnbyn Neve Michael allra mest. Beror det på att jag själv är förälder? Det är möjligt. Det första besöket var överväldigande. Jag grät när jag lämnade barnbyn; ledsna tårar över de förskräckliga öden jag fick höra talas om, glada tårar över den chans dessa barn ges genom att ha kommit dit.
Av Margarete Nudel  Foto Flickr

Barnbyn Neve Michael har varit aktiv sedan Israels grundande för 60 år sedan. Då tog den emot föräldralösa barn från Andra Världskriget. Idag har de flesta barn som kommer biologiska föräldrar, men kanske inte föräldrar i ordets rätta bemärkelse. Barnen har kommit till Neve Michael för att deras föräldrar drogar, dricker, våldtar och slår. Ibland en olycksalig kombination av allt ovan nämnt.

Mitt i barnbyn ligger kriscentret. De barn som hamnar där har det, om möjligt, tuffare än de andra i byn. Under de tio år som kriscentret i Neve Michael varit aktivt har drygt 360 barn passerat genom dess dörrar. Många av dem går vidare till ett liv i barnbyn där de tas omhand av den fantastiska personalen, andra placeras ut i fosterfamiljer eller i andra barnbyar.

Under vintern fick jag ett e-brev från Hava Levene. Hon skrev:

Kära Margarete,
För ett par dagar sedan kunde en 8,5 årig flicka lämna kriscentret för att åka till en fosterfamilj. Denna lilla flicka, vi kan kalla henne för "Shiri" är vacker, smart och i stort behov av kärlek. Shiri lämnades bort för adoption strax efter födseln. Adoptivmamman skilde sig och någonstans på vägen kom hon till Israel där hon så sakteliga bröt samman mentalt. Hon slutade helt att fungera; hon hotade och slog sin dotter och sprang efter henne med dragen kniv. En dag tog hon Shiris alla kläder, inklusive hängarna, slängde ner dem i svarta sopsäckar, lämnade iväg allt till socialen i den stad de bodde och försvann. Hon har inte träffat Shiri sedan dess.

När Shiri kom till vårt kriscenter tillsammans med en socialarbetare sa hon till en kvinnlig personal: Min riktiga mamma kunde inte ta hand om mig, min andra mamma är sjuk, nu får du vara min mamma!"

Jag skickar dig de två brev Shiri skrev innan hon lämnade oss. Det är mycket ovanligt att barnen i kriscentret skriver brev och jag vill dela detta med dig och alla våra underbara vänner i Sverige.
Ni är en aktiv del av våra barns liv!

Brevet till den nya fostermamman
Kära N
Jag älskar dig och hoppas att du får komma till Edens lustgårdar. Jag är rädd för att även du kommer att överge mig. Jag vill stanna hos dig för alltid. Jag är rädd för att du kommer bli arg på mig och slå mig och att du och E kommer att lämna bort mig. Jag hoppas få ett bra liv men det kanske inte blir bra. Jag är rädd för att du kommer att skaffa andra barn och glömma bort mig.

Jag har haft så många mammor och pappor så jag vet inte längre vem som är min riktiga mamma. Jag vet inte vem jag ska älska. Vad jag önskar mig mest i livet är att alla skulle älska mig lika mycket som de gör här (på kriscentret).

Du är den viktigaste mamman för mig nu och jag hoppas att jag kommer att lyckas med allt och att du inte kommer att slåss med min nya pappa.
Shiri

Brevet till adoptivmamman som övergav Shiri
Till Mamma,
Jag saknar dig, du var den bästa mamma jag någonsin haft. Jag skulle vilja besöka dig och ringa dig. Jag vill fråga dig varför du lämnade mig. Jag är väldigt ledsen att jag inte får växa upp tillsammans med dig.

Jag älskade dig när du var glad, jag älskade ditt leende men jag är arg på dig för att du är arg på mig.

Jag är orolig för att du kommer att skaffa fler barn och överge dem också. Jag förstår inte vad det var som var så svårt. Viktigast av allt är att allt är så underbart här.
Shiri

Flickan på bilden har inget med flickan i texten att göra.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!