Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodIsraelafton i Stockholm

Att Israel fyller 60 år i år firades lite i förväg på Piperska Muren i april. Förenade Israelinsamlingens fest drog cirka 180 personer och de närvarande bjöds på engagerade talare, utmärkt underhållning och god mat.
Text och bild Margarete Nudel

Regina Rodau inledde kvällen med att hälsa alla närvarande välkomna och lämna över mikrofonen till kvällens konferencier, Johan Schildt. Efter Israels nationalsång Hatikva fick Johan alla de närvarande på gott humör genom att berätta en rolig historia om parkeringssvårigheter i innerstan.


Artur Ringart sålde vinbiljetter med god framgång.

Kvällens konferencier Johan Schildt med hustru Mirjam Grocher.

Ambassadör Eviatar Manor och Franz Cohn.

Allvaret la sig dock ganska snart i samband med att kvällens förste talare och Israels ambassadör i Sverige, Eviatar Manor, steg fram. Han talade om hur staten Israel alltid ställer upp för världens alla judar och hur viktig Israel är för världens judar.

- Förenade Israelinsamlingen har alltid varit en viktig del i min kalender under dessa fyra år, sa Eviatar Manor, som avgår som ambassadör till sommaren och ersätts av Benny Dagan.
Innan maten underhöll Katarina Hellgren med ett potpurri av sånger på ungerska, jiddisch, hebreiska och ladino.


Robert Silverman och Regina Rodau.

Ze'ev Bielski, Elisabeth Citrom och Alter Saks.

Så blev det dags för kvällens huvudtalare, Jewish Agencys ordförande Ze'ev Bielski. På ett roligt, belysande och personligt sätt berättade han om sin bakgrund och hur den format hans engagemang för det judiska folket och vikten av Jewish Agency.

- I tusentals år har vi sagt "nästa år i Jerusalem". För 60 år sedan blev Israel en verklighet. Vi har byggt en bra stat, men vi är inte klara ännu och vi kommer att fortsätta behöva er hjälp. Jag känner till alla era projekt och vet vad Sverige bidrar med och vill bara säga "toda" - tack!

Efter hans tal var publiken helt tyst innan den bröt ut i en rungande applåd.


Stefan Einhorn.

Jewish Agencys Europachef Arieh Abir och Eva Cohn.

Leone Metzger säljer lotter till Birgit Blideman.

Atida Stahlhammer.

Mietek Grocher med barnbarnen Adina och Hannah Schildt.

Katarina Hellgren.

Freudenthal Yiddish Klezmer Band tog över scenen och underhöll med sin egen blandning av klezmer och jazz och sedan var det dags för kvällens, något annorlunda, appell framförd av Stefan Einhorn, professor och författare till bland annat boken "Konsten att vara snäll". På ett lättsamt och roligt sätt fick han de närvarande att tänka till kring vikten av att vara en god medmänniska och göra goda gärningar, och hur detta i sin tur skapar positiva ringar på vattnet.

- Om det inte är min uppgift att vara medmänniska, vems uppgift är det då? avslutade Stefan Einhorn sitt anförande med.

Kvällens yngsta artist, Atida Stahlhammer, 14 år, spelade därefter cello, ackompanjerad av Miriam Oldenburg. Under kaffeserveringen drogs vinnarna på lotteriet och kvällens resultat presenterades. Hela 270 000 kronor samlades in till Förenade Israelsamlingens verksamhet.

Vid 22.30-tiden begav sig gästerna hem i den krispiga vårkvällen, fyllda av inspirerande intryck.


Freudenthal Yiddish Klezmer Band.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!