Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅrets konstnär
Ulrica Hydman-Vallien

Ulrica Hydman-Vallien är en av vår tids mest välkända och folkkära konstnärer. Hon föddes 1938 i Stockholm och fick sin konstnärliga utbildning på Konstfack i Stockholm där hon studerade keramik och glas. På skolan träffade hon sin blivande man, Bertil Vallien, de gifte sig 1963 och bosatte sig efter ett par år i glasbruksorten Åfors i Småland.

1972 debuterade Ulrica Hydman-Vallien som glaskonstnär. I protest mot den konservativa branschen som ofta ifrågasatte hennes djärva idéer gjorde hon "Råttskålen", en glasskål med stora svarta råttor. Pjäsen kom aldrig i produktion men Ulrica fortsatte ändå att driva sina egna idéer.

Ulrica Hydman-Vallien personifierar begreppet allkonstnär. Mest känd är hon för sina slingrande ormar, karaktäristiska människor, tulpaner och vargar på glas och målningar. Ulrica arbetar med både glas, keramik, akvareller och textilier. Hennes starka formspråk finns idag på brickor, servetter, kuddöverdrag och vykort för att nämna något. Sina största framgångar har hon dock vunnit som glasformgivare.

Genom sina kalligrafiskt kraftiga teckningar och sin uttalade färgkänsla har hon blivit en stilbildare. Hon är en jordnära naturmänniska och bildvärlden är hämtad från den nära kvinnovärlden: barnets, kärlekens, erotikens och vänskapens sfär.

Hon är även en av de 50 utvalda konstnärer från hela världen som fått det prestigefyllda uppdraget att utsmycka British Airways flygflotta, allt från flygplansstjärtar till servetter, porslin, biljetter och brevpapper.

- Jag har besökt Israel många gånger tillsammans med hela familjen och min konst finns representerad på Israel Museum i Jerusalem. Landet är otroligt intressant och vackert. Det finns en vidunderligt spännande kultur, historia och magik i all sin atmosfär av fortsatt stillastående.

Årets litografi, skänkt till Förenade Israelinsamlingen, heter Stjärna över Betlehem. Den finns att köpa hos Förenade Israelinsamlingen för 1 200 kronor. Den numrerade litografin mäter 26 cm x 32 cm i storlek.

Kontakta Förenade Israelinsamlingen på 08-667 67 70 om du är intresserad eller beställ direkt med bifogat inbetalningskort. Litografin levereras oinramad per post mot en kostnad av 50 kronor.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!