Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodSedan i höstas har Förenade Israelinsamlingen i Sverige startat ett samarbete med det college som befinner sig allra längst upp i norr, Tel Hai.
450 000 dollar satsas i bygget av ett laboratorium för näringsforskning. När det står färdigt kommer 120 elever att utbildas och få tillgång till laboratoriet.

Text och foto Margarete Nudel
Ny partner - Tel Hai College

Uppe i norra Galiléen, nära Kiryat Shmona, blomstrar Tel Hai College. Ja, det blomstrar faktiskt i ordets alla bemärkelser. Under hösten kantas campus alla vägar av sprakande bougainvillea och colleget självt bygger ut för att kunna ta emot anströmningen av nya elever. Rent logiskt (dvs med svensk logik) skulle man som elev kanske välja en annan skola i första hand, då närområdet träffades av över 1 000 katyusha-raketer under förra sommarens krig, varav en mitt på skolområdet, men så tänker inte israeliska studenter. Och tur är väl det. Professor Zeki Berk väljer att benämna sitt college och sina studenter som "tokiga".

Läsåret 2007/2008 har Tel Hai tagit emot cirka 2 400 elever inom sina olika akademiska program, vilket är en tioprocentig ökning från året innan.

- Med våra 700 anställda är vi områdets största arbetsgivare och stadens ryggrad. Genom att finnas här och erbjuda unika studiemöjligheter ser vi till att befolka Galiléen.

Tel Hai utmärker sig även för att ha ett center för elever med inlärningsproblem och är landets främsta i sitt slag. Här kan elever med dyslexi, ADHD och andra diagnoser få hjälp med sina studier via avancerade program. 15 % av collegets studenter har någon form av diagnos.

Vid sidan av bygget av laboratoriet har den svenske donatorn Pär Stenberg sett till att 50 elever, med start 2008, kommer att få ett stipendium på 1 000 dollar var ur hans nystartade "David Friedman Fund". Fonden kommer att dela ut 50 000 dollar varje år i minst tio års tid.

Läs mer om Tel Hai College på www.telhai.ac.il/english.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!