Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅrets invandring

Antalet nya invandrade medborgare till Israel sjönk något under 2007 jämfört med året innan.
Totalt kom 18 056 personer, en minskning med nära 3 000 människor. Den största enskilda gruppen kom från Forna Sovjetunionen, 6 469 personer.

Lite mer siffror:

  • 3 027 646 personer har flyttat till Israel sedan statens grundande 1948.
  • 1 752 916 har kommit efter Sexdagarskriget.
  • 1 126 269 av det totala antalet kommer från Forna Sovjetunionen.
  • 433 720 personer har kommit under de tio senaste åren.

Årsmöte 22 maj

Förenade Israelinsamlingens årsmöte äger rum torsdagen den 22 maj. Förutom ordinarie årsmötesförhandlingar träffar vi Sagi Melamed från Tel Hai college, äter en lätt måltid tillsammans, umgås och har trevligt. Mötet är öppet för våra givare. För mer information om tid och plats, kontakta kansliet på 08-667 6770.

Varför inte 90-konto?

Ibland får vi frågan: Varför har inte Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod 90-konto? Det är ju en garanti för att inte omkostnaderna är för höga och är en kvalitetsstämpel.

Låt mig först konstatera att Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod skulle kunna ha 90-konto, vi uppfyller alla krav. SFI (Stiftelsen för Insamlingskontroll) kräver att minst 75 % av insamlade medel går till ändamålet - hos oss är det över 90 %. Omkostnaderna är alltså långt under den nivå som krävs. Även våra stadgar, organisation, bokföring och revision är i enlighet med vad SFI kräver.

Så varför inte 90-konto? De enkla svaren är mer administration och ökade kostnader. Det blir mer kontakter och pappershantering samt dels en fast kostnad och dels en rörlig kostnad till SFI beroende på hur mycket vi samlar in. De medlen använder vi hellre till våra ändamål. Vi tror att vi har våra givares förtroende ändå, baserat på alla våra år av arbete och de resultat vi kunnat uppvisa i Israel.

Men ett 90-konto kan bli aktuellt i framtiden, det får tiden utvisa.

Ulf Cahn

Att hjälpa ett barn

Förra året berättade vi i Menorah om 36 barn i Neve Michael som behövde särskild hjälp med undervisning. De behövde gå i andra skolor än Neve Michaels egen skola, antingen för att få särskilt stöd för att komma i kapp eller för att få mer utmaningar i bättre skolor. Många givare nappade, men av de 36 barnen kunde vi tyvärr bara hjälpa 15.

Nu är det 2008. De 21 barnen som inte fick hjälp förra året finns kvar, och nu hoppas vi verkligen kunna hjälpa även dem. Kostnaden är 3 500 – 8 000 kronor per barn och år, eller cirka 300 – 650 kronor per månad. Men se det inte som en kostnad utan som en investering i Israels framtid.

Du kan ge din gåva via pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609, skriv ”skolhjälp NM” på talongen. Kontakta oss på 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org om du vill veta mer.

Att skänka aktieutdelning

Du kan stödja Förenade Israelinsamlingens olika ändamål på många olika sätt. Ett bra sätt är att skänka dina aktieutdelningar. Vi är helt skattebefriade, vilket betyder att en utdelning på t ex 1 000 kr verkligen ger oss 1 000 kr – medan du får ut 700 kr efter 30 % skatt.

Du kan ladda ner en blankett för överlåtelse av aktieutdelning via Aktiegåvans hemsida www.aktiegavan.se, klicka på ”Gåvoblankett” och skriv ut den. Blanketten är neutral och fungerar oavsett vilken bank du har. Du fyller i dina personuppgifter och vp-kontonummer, samt vårt namn och adress, vårt org.nr 802006-1738, vårt plusgironr 45 42 60-1 (dit utdelningen då utbetalas), undertecknar och lämnar på ditt bankkontor.

Verkar det krångligt? Det är det inte, men kontakta oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org om du behöver hjälp.

Vill ni ha besök?

Varje år besöker Ulf Cahn från Förenade Israelinsamlingen ett antal olika församlingar, organisationer, samfund och Israelgrupper runt om i landet. Han har varit från Malmö i söder till Luleå i norr.

Vill även ni ha besök och få veta mer om Förenade Israelinsamlingen, den aktuella situationen i Israel och Mellanöstern, eller något annat aktuellt ämne?

Ni betalar resan och ger en gåva till Förenade Israelinsamlingens arbete (genom bidrag, lotteri, insamling, kollekt etc), i övrigt är besöket kostnadsfritt. Ulf tar med sig material, kanske en aktuell film och annat intressant.

Kontakta oss!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!