Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod2008 - ett jubileumsår

Redan i mitten av januari rivstartade vi årets verksamhet med en Jubileumsinsamling i samband med Israels 60-årsjubileum. Och gensvaret blev enormt, redan efter ett par veckor hade över 500 000 kronor kommit in! Insamlade medel används för att hjälpa utsatta etiopiska invandrare, äldre medellösa israeler och ungdomsarbete i Negev och Galiléen (se även artikel i detta nummer).

Aktuellt i år är bland annat;

Barnbyn Neve Michael
Stödet till byns kriscenter fortsätter med 100 000 dollar per år, till detta kommer 60 000 dollar per år för bl a aktiviteter för barnen under skollov och djurterapi för barnen. Renoveringen av kriscentret blir klar under året, liksom renoveringen av ett stort bostadshus (451 kvm). Det finns också fortsatta behov att stödja barn med särskilda behov i skolan, kostnaden är 3 500 - 8 000 kronor/barn och år och du är välkommen att bidra till ett "eget" barn.

Fonden för terroroffer
Bomber och missiler fortsätter att falla över bl a Sderot och andra orter nära Gazaremsan. Det är viktigt att visa vårt stöd till de israeler som terroriseras på detta sätt, och som också skadas. Vår insamling till stöd för dem fortsätter därför.

Stöd till äldre
Många äldre israeler, främst invandrare, har så ont om pengar att de knappt har råd med nödvändig medicin. Det är också oerhört viktigt att de får hjälp till en trygg ålderdom med ett boende som är anpassat för dem, och du är välkommen att hjälpa till med det.

Invandring och integration
Israel får cirka 60 nya medborgare varje dag, och många som invandrar behöver mycket hjälp för att komma in i samhället ordentligt. Detta gäller främst de etiopiska invandrarna, som kommer i en takt av 500 judar per månad. Även från sydamerikanska länder invandrar allt fler.

Till detta kommer ett antal olika projekt;

Kfar Saba
Kfar Saba är en av de israeliska städer som tagit emot flest etiopiska invandrare. De bor i utkanten av staden i nergångna, små lägenheter och behöver bl a ett center där de kan träffas, umgås och ha olika fritidsverksamheter. Detta är inte minst viktigt för ungdomar och äldre. I år bygger vi därför ett center på 400 kvm i två våningar för dem.

Tel Hai College
Detta college ligger i ett av Israels mest utsatta områden, längst upp i det nordöstra hörnet vid gränserna mot Syrien och Libanon. Ändå växer colleget och har fantastiska framtidsplaner. Det känns bra att kunna vara en del i dessa planer. Svenska givare har redan donerat studiestipendier till ungdomarna, men mycket mer behövs. Dessutom kommer vi under 2008 att bygga ett nytt laboratorium för forskning i näringslära, en av collegets specialiteter.

Hamifals barnby i Afula Ilit
Denna barnby påminner om Neve Michael, men har färre barn (ca 90) och mycket stora behov av att renovera och bygga om hus och annat i byn. Som ett första steg pågår just nu byggandet av en helt ny lekplats för barnen, den gamla var utdömd av myndigheterna och var tvungen att rivas och forslas bort. Vi vill gärna fortsätta med fler projekt i byn, beroende på vilka gåvor vi kan få in från våra svenska givare.

Under 2008 kommer också renoveringen av en hälsoklinik i ungdomsbyn Hadassah Neurim att bli klar, liksom renoveringen av första våningen av ett äldreboende i Beersheva.

Jag vill understryka att alla insatser jag beskrivit ovan finansieras till 100 % av våra svenska donationer!

Det finns mycket mer att göra i Israel, statistik visar att en tredjedel av barnen och en fjärdedel av de vuxna i Israel lever under fattigdomsgränsen. Kanske har du ett eget projekt eller en idé du vill arbeta för? Hör av dig till oss på tel 08-667 67 70 eller info@israelinsamlingen.org.

Ulf Cahn

Rivstart för Jubileumsinsamlingen!

I mitten av januari drog Förenade Israelinsamlingen i gång en jubileumsinsamling med anledning av Israels 60-årsjubileum. Kampanjen har gett ett enormt gensvar, redan första veckan mottog vi drygt 200 000 kronor! Alla som bidrar med 5 000 kronor eller mer får ett särskilt jubileumsdiplom. En lista med samtliga givare kommer att lämnas till Israels Ambassadör.

Pengarna som kommer in på Jubileumsinsamlingen används till följande ändamål:

  • hjälp till etiopiska invandrare i Israel
  • hjälp till utsatta äldre israeler
  • stöd till projektet Ayalim, för ungdomar som flyttar till Israels periferi och studerar, samtidigt som de hjälper utsatta ungdomar i området med vettiga fritidssysselsättningar (se även artikel i detta nummer)

Önskar du styra din gåva till något annat av våra ändamål - t ex barnbyn Neve Michael eller Fonden för terroroffer - går det naturligtvis bra, bara ange det på inbetalningen. Använd pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!