Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Ytterligare ett verksamhetsår är till ända. Det har varit händelserikt. Vi har haft många aktiviteter som gett ett gott insamlingsresultat. Under 2007 kunde vi skicka 2,2 miljoner dollar till Israel.

Vi har fortsatt att stödja staden Beersheva med allt ifrån Alumotskolan till dagcenter och boende för äldre. På dagcentret talas ett sextiotal språk, inte undra på att alla skyltar är på hebreiska, ryska och engelska! Men det är ju inte bara språken som är olika utan även de kulturer de besökande kommer ifrån. Vår samarbetspartner Amigour bygger äldreboenden för dem som inte själva har medel att betala för sitt boende på ålderns höst. Främst rör det sig om invandrare från fd Sovjetunionen. Genom Amigour och oss kan de få tillgång till en bostad i ett äldreboende där personalen förstår och talar ryska och där alla kan integrera både ryska och israeliska traditioner.

Naturligtvis fortsätter vårt stöd till Neve Michael, barnbyn dit barn från hela Israel kommer då deras föräldrar fråntagits vårdnaden pga domstolsbeslut. Den kärlek och omvårdnad barnen får där skulle jag önska att alla kunde se! Alla barn får en fosterfamilj samtidigt som de håller kontakten med sin biologiska familj. Det är inte en slump att 75 procent av dessa "trasiga" barn växer upp till fullständigt normalintegrerade vuxna med arbete och så småningom egna familjer. En del av dessa barn kommer också tillbaka som lärare…

I Kfar Saba bor många invandrare från Etiopien. Det är fascinerande att se hur personer från en kultur där t.o.m. elektricitet för vissa var okänt integreras i det israeliska samhället. Föräldrar lär sig att använda datorer samtidigt med barnen så att barnen inte får ett onödigt försprång, vilket skulle kunna urholka föräldrarollen. Här stödjer vi bland annat byggandet av en samlingslokal som blir en naturlig samlingsplats med olika aktivitetsmöjligheter.

Nytt för 2007 är vårt stöd till ett college i norra Israel, Tel Hai. Där har vi börjat med att stödja uppbyggandet av ett laboratorium för dietiststuderande. Inte långt ifrån colleget, i Kiryat Shmona, en stad, vilken drabbades hårt av 2006 års krig, stödjer vi deras ungdomsverksamhet, där unga eldsjälar hjälper ännu yngre med läxor och andra aktiviteter.

Ovanstående är bara ett axplock av allt vi gör. I Menorah kan du löpande läsa mera och se vilket/vilka projekt just du vill stödja. Naturligtvis går det bra att bara ge pengar till Förenade Israelinsamlingen utan att ange speciellt syfte.

Allt det som görs för Israel genom Förenade Israelinsamlingen i Sverige vore inte möjligt utan Ulf Cahn, Lotta Armanios och Leone Metzger på vårt kontor. Lägg därtill en ideellt arbetande styrelse, vilken förefaller fullständigt outtröttlig i sitt engagemang för Israel. Sist, men inte minst är det du som givare som gör det möjligt för oss att hjälpa förföljda judar att komma till Israel, se till att de integreras i det israeliska samhället samt stödja utsatta grupper av olika slag. Som ordförande vill jag rikta ett stort tack till er alla för era insatser under det gångna året, det är ni som gör att saker och ting händer!

Vad vore ordförandens årskrönika utan den sedvanliga uppmaningen att följa med oss på vår årliga Israelresa, denna gång 21-28 oktober? Kom med, se Israel och framför allt se våra/dina projekt. Avslutningsvis hoppas jag på ett framgångsrikt 2008, det blir vårt bidrag till Israels 60-årsjubileum.

Regina RodauTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!