Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren Hayesod

De nya sionisterna

Att åka med buss från Tel Aviv till Kiryat Shmona i norra Israel tar, om man har tur med trafiken, cirka 2,5 timme. Då känner man sig relativt trött på bussen och trött på att sitta still. Nedsjunken i en alltför låg och alltför mjuk soffa går dock tröttheten snabbt över. Mötet med Ayalims ungdomar väcker oanade tankar kring entusiasm och sionism.
Text och foto Margarete Nudel

Ayalim grundades år 2002 av Matan Dahan och Dani Glicksberg. Med hjälp av de pengar de fått av armén efter avslutad tjänstgöring hade de, som de flesta israeliska ungdomar, tänkt att bege sig på en rundresa i världen. När Matan presenterade sina planer för sin farfar fick han dock ett oväntat svar: "Hade vi i min generation tänkt och handlat på samma sätt som ni, ja, då hade det inte funnits något Israel idag."

Följden av detta blev att de två ungdomarna köpte en husvagn i stället och åkte ner till Negevöknen för att bli nybyggare. Efter hand anslöt sig fler entusiaster och idag består organisationen av cirka 300 studenter utspridda på åtta platser i norr och söder. Fler är på gång.

- Vi har tre mål med vår organisation, berättar Shir Lev, ansvarig i Kiryat Shmona. Vi ska öka antalet boende i Negevöknen och i Galiléen främst genom att bygga ut befintliga bosättningar. Vi ska lära ut sionistiska värderingar och delat ansvar i det israeliska samhället och vi ska få perifera områden i landet ur den negativa utflyttningsspiral som finns just nu.

Ayalim utmanar gamla värderingar. De skulle kunna kallas för nya pionjärer eller moderna sionister som i David Ben Gurions anda vill befolka Negevöknen och Galiléen och ta socialt ansvar för dem som har det sämre ställt.

Genom ett medlemskap i Ayalim får man bidrag till eftergymnasiala studier med cirka 10 000 shekel/år (vilket i princip motsvarar två terminsavgifter) mot att man i gengäld tar aktiv del i den kommun man valt att bosätta sig i.

- Våra studenter måste bidra med minst tio timmars kommunalt arbete varje vecka samt 100 timmar i något kommunspecifikt projekt. Det kan handla om läxläsning, ungdomsklubbar eller äldrevård. Ayalim finns enbart på socialt svaga platser, berättar Shir Lev. För närvarande hjälper vi 5 000 personer över hela landet på ett eller annat sätt.

Jonathan Rubinstein från Jerusalem tar hand om en pojke med en CP-skada och hjälper honom att studera och träna upp sin fysik. Han drogs till Ayalims värderingar och människor. Shiran Shalev från Netanya arbetar med riskutsatta barn i åldrarna 13 - 18 i olika projekt. Hon gick med i organisationen för att göra något av betydelse i samhället.

- Vi hoppas att det aktiva arbetet i kommunen gör att studenterna väljer att stanna kvar i området efter sina avslutade studier för att området på sikt ska ryckas upp och börja blomstra, säger Shir Lev. Som det ser ut just nu gör de flesta det, vi har till och med väntelista på ungdomar som vill vara med.

I Kiryat Shmona bor de 53 studenterna i egenhändigt renoverade lägenheter som tillhör kommunen men stått övergivna i över 30 år. På andra platser i landet har man byggt sitt eget boende från grunden.

- Här arbetar vi främst med barnen i det absoluta närområdet. Tillsammans har vi byggt en lekpark som vi hjälps åt att hålla snygg. Vi hjälper dem med läxläsning och försöker vara förebilder i samhället. Mitt personliga mål är att kunna köpa mark här i Galiléen, bosätta mig här och bilda familj, säger Shir Lev.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!