Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅrets Israelresa

Redan på planet ner till Israel kände jag att denna, min fjärde, projektresa med Förenade Israelinsamlingen skulle bli annorlunda. Med på resan fanns åtta deltagare som aldrig tidigare hade besökt våra projekt och det skulle bli spännande att få ta del av deras reaktioner allt eftersom resan fortskred. Med på planet fanns även Siewert Öholm och en grupp kristna företagare vars mål var att knyta kontakter i Israel. Läs mer om den resan här.
Av Margarete Nudel  Foto Margarete Nudel, Jaques Vainunska

Bussen följde Tel Avivs strålande sol och vackra strandlinje på väg söderöver mot staden Beersheva dit vi for den första projektdagen. Vår trogna guide Eva Yaron lotsade oss vägen fram. Första stoppet var på Alumotskolan där vi möttes av dragspelsmusik och välkomsthälsningar på engelska av en grupp elever.

Jag förundras lika mycket varje gång över Alumot. Skolan ligger i ett fattigt område av staden och ansågs tidigare vara en riktig slumskola. Med den svenske donatorn Pär Stenbergs hjälp har skolan blivit en av Israels bästa låg- och mellanstadieskolor. Man har till och med en kölista på elever! Skolan har inriktat sig på naturvetenskap, konst och engelska, varje ämne för sig men även i kombination med varandra.

Vi var där för att inviga starten till bygget av en andra våning i en byggnad vi invigde för två år sedan. Det extra utrymmet kommer att ge barnen möjlighet till bland annat mer konst och idrott. Byggnaden kommer även att sammanlänkas med skolans huvudbyggnad via en bro. Det ska bli spännande att få se det hela nästa år!

Dagens andra besök gick till Beit Scandinavia och invigningen av det nya samt renoverade dagcentret med tillhörande seniorboende. I Beit Scandinavia har Sverige haft ett engagemang i över 20 år. Cirka 80 äldre hämtas eller kommer till centret varje dag, de får mat och omvårdnad. För dem som inte längre orkar sköta sig själv finns det i mån av plats möjlighet att flytta in i det intilliggande serviceboendet som har 20 platser.

Inför själva bandklippandet citerade Keren Hayesods Europachef Jankele Snir Bibeln: "överge mig icke när jag blir gammal", och berömde de svenska donatorerna för det ansvar de tar för de äldre i Beersheva.

Bussen tog gruppen vidare till ett av Amigour-projekten (Menorah 4-2006). Amigour är ett skyddat boende som erbjuder invandrade judar från forna Sovjetunionen en trygg plats, bostad och social samvaro för 35 dollar/månaden. Vi lyssnade på en av de fantastiska körer Amigour kan stoltsera med och tittade på platsen för nästa års renovering.

Dagen avslutades på Meir Panim (Kraft att ge). Från Sverige har vi hjälpt till att finansiera ett klädcenter där människor utan pengar har möjlighet att mot små summor (1-20 kronor) få handla kläder till sin familj. Men organisationen gör så mycket mer än bara distribuerar kläder. Läs mer om Meir Panim i nästa artikel i detta nummer av Menorah.


En av de äldre som besöker
Beit Scandinavia varje dag.

Om möjligt sken solen än starkare dag två då det var dags att vända kosan mot norr. Tyvärr var det fler än bara vi som hade valt samma väg så vi blev sittande i köer ett längre tag. Tack vare gasen i botten lyckades vi mot alla odds ändå komma fram i tid till invigningen av Amigours sjukhem i Kiryat Yam.

Eftersom ledningen av organisationen Amigour insett att deras boende blir allt äldre och mer vårdkrävande har man vid sidan av lägenheterna även börjat satsa på sjukhem. Cirka 15 000 israeler väntar på en sjukhemsplats och måste vårdas i hemmet av anhöriga under tiden! Det från Sverige finansierade sjukhemmet rymmer idag 72 starkt vårdkrävande personer men fler platser behövs.

Besöket avslutades med framträdande från en annan kör samt ett kort tacktal från en av de ryska damerna som tack vare sjukhemmet kunde bo kvar i sin lägenhet samtidigt som maken vårdades på sjukhemmet intill. Vi informerades också om att Amigour köpt mark för att bygga fler sjukhem men att finansiering av byggandet fortfarande saknas.

Nästa besök gick till barnbyn Neve Michael i Pardess Hana. Vi möttes av den alltid så strålande Hava Levene som tog med oss till ett av skolans klassrum. Där fick vi lyssna på Dina, bara tio år gammal och blind, sjunga och spela för oss på engelska och hebreiska. Dina hade kommit tillsammans med en grupp Bnei Menashe, indiska judar två månader tidigare och bosatt sig i Pardess Hana. Barnbyn hade uppmärksammat barnen som idag deltar i skolundervisningen.

Neve Michael är en barnby som tar emot utsatta barn som av en eller flera anledningar inte kan bo hemma med sina föräldrar. Det kan handla om drog- och/eller spritmissbrukande föräldrar, prostitution och misshandel. I värsta fall en olycklig kombination av allt.

Efter lunch och uppträdande i matsalen vandrade vi till områdets kriscenter. Under de sju år det funnits har 360 barn passerat igenom och förslitningen på byggnaden är stor. Tack vare en stor och riktad donation från Sverige kan man nu påbörja en efterlängtad renovering som ska vara klar nästa år.


Diana Krull och ett av barnen
på Neve Michael.

Besöket på Neve Michael berör mig alltid lika mycket. Det är svårt att förstå att barn som genomlidit så mycket ändå kan skratta och vara glada. Men det gör de för att Neve Michael återger dem den självkänsla och trygghet de saknat tidigare i livet.

Dagen avslutades på Hadassah Neurim, en ungdomsby som främst tar hand om etiopiska ungdomar utan framtidsvisioner, förväntningar eller ambitioner. Byn undervisar 400 elever varav 200 är där på veckointernat och åker till sina familjer på helgerna.

Med så många ungdomar tätt inpå varandra är behovet av en bra sjukstuga överhängande. En svensk donation har gjort det möjligt att renovera ett befintligt hus under det kommande året.

Efter två lediga dagar med plats för eftertanke, sol, bad, kulturella besök och israelisk mat blev det så dags att kliva på bussen igen för en lång färd mot norr, ja, vi skulle nästan så långt norr man bara kunde komma, Kiryat Shmona. Solen gassade ute men luftkonditionering och bra guidning gjorde att de 2,5 timmarna bara flög iväg, plötsligt var vi framme.

Jag gillar positiva överraskningar, livet innehåller inte tillräckligt många. Det som väntade oss när vi steg av blev precis just det! Ayalim (gasellerna) är en grupp moderna, entusiastiska sionister som fick alla deltagare att ryckas med i sitt helhjärtade engagemang för sitt land och dess framtid. Läs mer om projektet i nästa nummer av Menorah.

Från Ayalim hastade vi vidare till Tel Hai college i utkanten av Kiryat Shmona, ett av Israels mest utsatta lägen. Under förra sommaren föll över 1 000 katyusha raketer över staden. Skolan utrymdes och alla examina fick utföras i Tel Aviv. Trots detta har antalet elever ökat med tio procent sedan förra året och 80 procent av skolans elever totalt cirka 2 000 elever kommer från andra städer i landet för att delta i de kurser och studieprogram som erbjuds.

Sverige har hjälpt till att finansiera ett nytt center där 120 näringsfysiologer kommer att utbildas. Läs mer om colleget i nästa nummer av Menorah.


Eva Cohn kramar om ett
av de indiska barnen i Neve
Michael.

Vi avslutade besöket i norr med att ta oss till kibbutz Misgav Am som ligger precis vid den norra gränsen invid Libanon. Där fick vi se hur den kanadensiska FN posteringens flagga på den ena kullen gäckades av Hizbollahs gula flagga på kullen invid. Det Hizbollah som enligt omvärlden inte längre finns i södra Libanon och således heller inte längre kan terrorisera landet…

Efter en mycket givande vecka gick vi upp i tidig gryning för att åka tillbaka till Sverige, var och en med sina "bästa" intryck av resan. En del av dem kan du läsa på dessa sidor. Jag hoppas att de kan inspirera dig till att följa med nästa år.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!