Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodErnst minns det förflutna

Ernst Köppler är i dag 86 år gammal men har fortfarande gott minne och är ung i sinnet. Han har i många år rest runt och talat i skolor om sina upplevelser som jude i nazi-Tyskland på 1930-talet, innan han lyckades fly därifrån till trygghet i Sverige.

Han har nu, tillsammans med sin son Dan, producerat en ljudbok bestående av två CD-skivor, med den provocerande titeln "Spring fortare, judesvin!". Den är drygt två timmar lång och en fascinerande och lärorik berättelse om en fruktansvärd tid.

Ernst och Dan säljer ljudboken för 150 kr/st och hela behållningen tillfaller Förenade Israelinsamlingens arbete. Vill du beställa den vänder du dig direkt till Dan Köppler, d.koppler@telia.com.

Gunnel Lindblom in memoriam

Gunnel Lindblom gick bort den 15 augusti i år efter en tids sjukdom.
Tack Gunnel för din insats för Menorah allt sedan tidningens grundande. Genom ditt stöd, din korrekturläsning och stora intresse för Israel och för vår tidning som vårt språkrör har du synnerligen aktivt bidragit till tidningens framgång och ökade spridning.

Vi vet hur djupt ditt engagemang för Israel var och detta utgjorde en inspiration för oss till utökade insatser för de hjälpbehövande i Israel.
Må du vila i frid.

Birgit Blideman

2008 fyller Israel 60 år och det uppmärksammas förstås alldeles speciellt, både i Israel och runt om i världen. Menorah återkommer med ett specialnummer i början av nästa år. Håll till godo med 60-årslogotypen tills vidare.

Höstmötet

Förenade Israelinsamlingen höll sitt årliga höstmöte på restaurang Japanska Köket i Stockholm i mitten av november. 38 personer kom för att äta gott och lyssna på ambassadrådet Miriam Pauncz tala om Israel idag, Semmy Stahlhammer berätta om sin bok "Kodnamn Frisör" som handlar om hans fars livsöde under Andra Världskriget samt höra Ulf Cahn göra en genomgång av årets händelser.

- Vi i Sverige är duktiga internationellt sett på att samla in pengar till Israel. Förra året var den svenska kampanjen den fjärde största i Europa! Vi måste dock fortsätta vårt arbete med att hitta nya givare för att stödja dem som har det svårt i Israel, sa han.

Kvällen avslutades vid 21.30 då gästerna tog sig hem genom ett nattsvart Stockholm.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!