Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodBesök i Beersheva

I september månad besökte en grupp kristna resenärer från Sverige Israel. För de allra flesta var det första gången. Målet med resan var bland annat att se en annan sida än den som svensk massmedia oftast förmedlar.
Text och bild Monica Öholm och Åsa Evegren

Under resans gång besökte vi många av de klassiska och historiska platserna som är förknippade med den judisk/kristna historien. I år fick vi dessutom förmånen att besöka dagcentret Beersheva Gimel som har svensk anknytning genom donationer.

Detta besök var mycket intressant och vi fick se hur vardagen kan se ut för en del av de äldre i Israel. Flera av resenärerna har i sitt arbetsliv i Sverige dessutom anknytning till vården så för dem var det extra intressant.

Då vi kom till dagcentret fick vi ett varmt mottagande. Just då pågick en samling med förberedelser inför Yom Kippur, Försoningsdagen, vilket var en upplevelse för oss alla. Dagcentret hade också besök av en grupp flickor som sjöng flera fina israeliska sånger så stämningen var god. Efter detta gick vi runt och tittade på verksamhetens lokaler och aktivitetsrum, vilket var mycket imponerande. Speciellt intressant var att beskåda all vacker konst som hängde på väggarna och som hade skapats av de äldre.

I entrén fanns ett vackert bord dukat med diverse godsaker som de hade gjort själva och som vi fick avnjuta. Mycket gott.

Tyvärr gick tiden alldeles för fort och vi var tvungna att åka vidare, men kvar i våra hjärtan finns dessa äldre och även personalen som på ett så fint sätt arbetar med de som är i behov av hjälp i samhället.

Att få se med egna ögon hur Förenade Israelinsamlingen jobbar skapar ringar på vattnet och ger också förhoppningsvis flera gåvogivare.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!