Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVänliga ansikten

Det finns närmare 1,7 miljoner fattiga människor i Israel, cirka 800 000 av dem är barn. Alla går i praktiken hungriga varje dag och saknar mycket vi andra tar för självklart.

Via organisationen Meir Panim får en del av dem ett mål varm mat varje dag, andra får en säng eller en ny-gammal tröja. Förenade Israelinsamlingen besökte organisationens avdelning i Beersheva i samband med höstresan i oktober.
Av Margarete Nudel

Frivilligorganisationen Meir Panim grundades år 2000 av Dudi och Rivka Zilbershlag till minne av deras son som hade dött i en ovanlig leversjukdom. Paret beslöt sig för att hjälpa de fattiga i Jerusalem via ett soppkök nära den centrala busstationen.

Organisationen är idag Israels största ideella organisation och har, med sina 15 enheter, brett ut sig som spindelväv över hela landet. Man samarbetar med de lokala socialkontoren och ser sig själv som ett komplement till dem.

- Vi arbetar på tre nivåer; mat, utrustning och specialprojekt, berättar Sara Augenbraun, projektansvarig i Beersheva. Vi ser till att behövande får ett mål varm mat om dagen, vi levererar mat hem och till skolor, vi har tagit fram ett speciellt magnetkort med vilket man kan handla i matbutiker och mycket annat.

Hela organisationen bygger på frivillighet och donationer. Enheten i Beersheva som Förenade Israelinsamlingen besökte finns inrymd i en stor lagerlokal i ett industriområde; en möbel- och klädbutik. Dit skickas behövande av den lokala socialförvaltningen när de behöver möbler, lampor, kläder mm. Allt som finns är donerat av folk eller företag i Beersheva.

- Vi tar emot allt, trasigt eller helt, det spelar ingen roll. Varje vecka kommer fackmän som reparerar och iordningställer så att det som lämnas ut är i bästa möjliga skick, berättar Sara Augenbraun. De behövande får betala en symbolisk summa på 1-20 shekel. Det som är för stort att ta med sig körs hem som vid vilket möbelköp som helst.

- Anledningen till att vi tar betalt för varorna är att de behövande på så sätt får ett ökat mått av självkänsla, att man faktiskt har betalat för det man kommer hem med.

Organisationen står öppen för alla i området som behöver hjälp; judar, druser och araber.

Meir Panim arbetar direkt med de behövande och det som doneras kommer de behövande till hjälp utan mellanhänder, att jämföras med exempelvis svenska Stadsmissionen och UFF där man bara tar emot hela saker, säljer vidare till allmänheten och låter vinsten gå till de behövande.

Förra året bidrog Förenade Israelinsamlingen med 20 000 dollar till ett klädcenter som drivs av den oförtröttliga Raymonde Abergil. Till det sköt Pär Stenberg till ytterligare 50 000 dollar. På centret tar man emot kläder, ser till att laga, tvätta och stryka dem innan de behövande får välja ut det de vill ha.

Totalt arbetar 130 tjänstemän och 3 000 volontärer inom Meir Panim. I Beersheva hjälper man 100 familjer varje månad. I Israel totalt handlar det om 70 000 familjer under ett år.

- Det här är en viktig organisation som hjälper människor på samhällets botten. De lyckas balansera välgörenhet med värdighet, säger Regina Rodau, ordförande för Förenade Israelinsamlingen i Sverige.

I september 2007 gjorde organisationen en insamlingskampanj på nätet som gav givarna en omedelbar respons på sin donation. Kampanjen bestod av en webbannons där ett barn sitter framför en tom tallrik. Texten uppmanar läsaren att donera kostnaden för en lunch genom att skicka ett sms till ett betalnummer. I samma stund som systemet registrerar donationen förändras annonsen, tallriken fylls med mat och barnen börjar le. Kampanjen fick stor uppmärksamhet, bland annat vid reklamfestivalen i Cannes där den vann pris och hjälpte organisationen att få in mer pengar.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!