Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodDeltagarnas intryck

Kjell Rabnor, Borås

- Inför resan var jag lite orolig för hur jag skulle reagera när vi kom till Neve Michael. Jag har läst om projektet i Menorah och barn som far illa gör mig illa till mods. Men jag blev ändå mer imponerad än upprörd och ledsen, barnen var hela och rena, och det fanns kärlek i överflöd till alla. Fantastisk personal!

- Första resdagen var nog mest speciell, kontrasterna mellan de gamla och de unga i Beersheva blev så tydlig. Amigour var nog det projekt som berörde mig mest. Sättet man tänker, arbetar och aktiverar med gamla skiljer sig så mycket från hur vi gör i Sverige.

Karin Rebel-Ahlqvist, Aspö

- Jag är så glad över att jag följde med! Jag har länge velat se alla projekt jag läst om i Menorah. Det var väldigt imponerande att få se dem i verkligheten.

- Omsorgen om de äldre gjorde stort intryck på mig, hur man anstränger sig för att återge självkänslan åt folk som har det svårt, hur man tar emot och tar omhand äldre utan resurser samtidigt som de får ett värdigt bemötande. Jag kan bara inte glömma bort körerna!

Herman Singer, Stockholm

- Jag har nog varit i Israel minst en gång varje år under de senaste 40 åren men det är första gången jag deltagit i en liknande resa och fått komma människorna som bor här så nära. Det har varit helt fantastiskt! Resan har givit mig en möjlighet att se de behov som finns här.

- Besöket uppe vid Israels norra gräns mot Libanon gjorde ett mycket starkt intryck på mig. Jag blev arg över hur en FN-postering kan befinna sig så nära en Hizbollah-flagga och inte ta bort den.

Yvonne Rosenthal, Stockholm
Vann resan vid Förenade Israelinsamlingens lotteri på Bonniers konsthall i våras

- Jag visste inte speciellt mycket om Förenade Israelinsamlingens projekt före resan så jag har inte haft några speciella förväntningar.

- Dagarna fylldes dock av många intryck och jag gjorde hela tiden jämförelser med hur det såg ut i Sverige; skola, äldrevård mm och hela tiden slogs jag av att även om vi i Sverige i princip har det bättre materiellt sätt, så är det engagemang vi såg hos personalen på projekten så väldigt mycket starkare än något jag någonsin sett här.

- Colleget i Tel Hai väckte mitt intresse mest, där hade jag lättast att relatera till min egen vardag men danstruppen i Alumot gjorde också ett starkt intryck.

Diana Krull, Stockholm

- Det här var mitt livs första besök i Israel. Jag har studerat hebreiska sedan länge och nu tar jag en kurs on-line men jag ville inte åka på egen hand.

- Det var underbart att se att det fortfarande finns så mycket idealism kvar i landet, så mycket livsglädje. De unga barnen och de riktigt gamla var det mest speciella för mig, då kom tårarna, jag blev så rörd. Trots att situationen på Neve Michael är svår verkade barnen harmoniska.

- Och Israel? Det är så vackert!

Ingrid Heidenborg, Rättvik

- Jag ville följa med redan förra året men jag anmälde mitt intresse för sent. Därför ringde jag till Förenade Israelinsamlingen så fort jag hade sett annonsen i Menorah denna gång. Jag har varit i Israel många gånger tidigare men då har jag främst besökt mer traditionella platser, varje besök har dock givit mersmak. Den här resan gav mig en chans att se Israel på ett annat sätt, dessutom var den så olik de kristna resor jag gjort tidigare.

- Äldreboendena var fantastiska, jag blev så imponerad av de olika framträdandena och körerna. Israel sjunger!

Ulf Cahn, Stockholm
Förenade Israelinsamlingen

- Man får alltid så härliga upplevelser på dessa resor. Vi besöker gamla projekt, men också nya. Vi träffar gamla vänner, men gör också nya bekantskaper. Det härligaste är nog att se vilken kärlek och omsorg som finns. - Barnen i Neve Michael får mycket kärlek, många kramar och leenden från de vuxna i barnbyn. De äldre får också något utöver det vanliga, mycket varmare omsorg med en helt annan närhet än man ser i Sverige. Det är underbart att se.

- Och så blir jag så glad över hur stolta alla är över vad våra givare hjälper till med, och hur väl givarnas gåvor förvaltas.

Bo Sallmander, Stockholm
Ordförande Zionit Sverige

- Ungdomarna inom Ayalim är oerhört imponerande. De återknyter till pionjärtiden i ett tidsanpassat koncept. Detta är en vitalisering av historien och kan bli en plattform för framtiden. Det här kommer jag att följa med intresse.

Sinikka Tiirikinen, Jönköping

- Jag har varit i Israel många gånger tidigare och besökt bibliska och judiska platser, det här var dock första gången jag fick se vart pengarna vi samlar in och ger till Förenade Israelinsamlingen går. Projekten var väldigt imponerande och det är fantastiskt hur mycket viljekraft det finns bland folket att hjälpa till. Det har verkligen berikat mig.

- Neve Michael och Hava Levene kommer jag nog alltid att bära med mig, hon är kärleken personifierad! Nästa år återvänder jag till Israel för att fira dess 60 år som stat!

Ingress
FörfattareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!