Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodÅterupprättandet av ett barn

De kom med honom genom grindarna till vår barnby, en pre-pubertal ungdomsbrottsling, mobbare och snattare. Vid tolv års ålder var han redan känd av polisen. Vid 16 borde han ha varit områdets gängledare men däremellan kom Neve Michael in och den totala omvändningen skedde. Istället för fler anmälningar i polisregistret har han fått ett hedersomnämnande från det lokala polisdistriktet för sitt volontärarbete med områdets närpolis.
Av Hava Levene, Neve Michael   Foto Flickr

Chemis berättelse börjar med allt dåligt han lärde sig av sin pappa, och detta hade varit en berättelse med ett tragiskt slut om Chemi inte hade hamnat i barnbyn Neve Michael precis i rätt tid.

Han klev in genom våra grindar som en rebellisk ungdom. När socialen berättade hans historia för oss visste vi att vi hade ett något ovanligare problem framför oss. De flesta av barnen i Neve Michael har genomgått förskräckliga trauman på grund av sina föräldrar och hyser stor ilska mot dem, men Chemi dyrkade sin pappa, den värsta förebild man kunde tänka sig.

Chemis mamma hade dött när han var sju år gammal och lämnat över vårdnaden till den förhärdade, kriminelle pappan som hade rest sig ur en enormt fattig barndom till att bli en person de laglydiga i området skydde av rädsla och de med mer dubiös bakgrund "respekterade" och såg upp till. Det var upplevelsen av att pappan höll en position i samhället som ledde Chemi på villovägar efter det att pappan fängslades.

Där Chemi bodde i Pardess Hanna, var hans pappa fokus för all uppmärksamhet. Folk kom för att träffa honom; skumma typer med tvivelaktiga planer. De använde ett grovt språk när de spelade kort, drack whisky och rökte cigarr. I den lille sjuåringens värld var hans pappa en högt uppskattad person i samhället och helt felfri. Han hade ingen anledning att betvivla sina intryck, alla såg upp till hans pappa som ständigt verkade ha fickorna fulla med sedlar.

- Du kommer att få höra många obehagliga saker om mig, sa hans pappa till Chemi efter det att han blivit arresterad. De kommer att säga att din pappa var kriminell men jag vill att du kommer ihåg en sak. Jag var fattig när jag var liten, väldigt fattig. Du kommer aldrig att behöva uppleva det. Jag var tvungen att behöva ta hand om mig själv och jag fick vad jag förtjänade.

Detta uttalande om att "få vad man förtjänar" ändrade hela Chemis liv. Det ansåg i alla fall terapeuten efter de första ganska fruktlösa samtalen. Pojken var besatt av den far alla i hans grannskap talade om i vördnadsfulla ordalag. I samband med ett större väpnat rån sköt pappan en person, arresterades för dråp och hade många år i fängelse framför sig. Under tiden skulle Chemi få vad han förtjänade, tyckte Chemi.

Terapitimmarna i Neve Michael gav inte alls det förväntade resultatet även om de gav ytterligare information kring gåtan Chemi. Efter pappans arrestering hade hans farbror tagit hand om honom, en yngre och blekare kopia av fadern som inte hade någon tanke på att leda in sin brorson på den rätta vägen. I princip var det han som gav Chemi grönt ljus att börja mobba barnen i skolan, stjäla deras matlådor, bryta sig in i deras skåp och vandalisera omgivningen. Liknande händelser fortsatte oavbrutet med alarmerande regelbundenhet fram till dess att han togs på bar gärning och fördes till Neve Michael.

Efter flera månaders terapi meddelade chefsterapeuten att hon inte kunde hitta något direkt fel på Chemi som inte behövde gå kvar där. En snedvriden uppfattning om rätt och fel hade lett Chemi in på fel väg men den nya omgivningen skulle nog få in honom på rätt väg på sikt, spådde terapeuten.

För Chemi handlade det om att börja om på nytt och lära sig omvärdera de grunder han hade vuxit upp med. I början ägnade han mycket energi åt att försöka skrämma de andra barnen i Neve Michael och placera dem i en slags hierarki under honom. Han ville få dem att överlämna saker de hade som han ville ha och blev chockerad över att ingen var rädd för honom. Vad han inte insåg var att barnen i Neve Michael var där för att de redan hade blivit förtryckta av mycket större och elakare personer än Chemi, i de flesta fall av sina egna föräldrar.

Den riktiga vändpunkten kom då en av ledarna fick kontakt med honom. Mira, som var god vän med många av barnen, förstod att Chemi behövde en modersfigur att ty sig till, för även om Chemi alltid pratade om sin pappa så saknade han sin mamma innerst inne. Mira tog honom under sina vingars skydd, kramade honom och fick honom att inse att det fanns ett mjukt inre bakom det hårda skalet och att han hade många goda sidor.

Nu har Chemi bott i Neve Michael i fyra år, nyligen firade han sin 16-åriga födelsedag. Han har sedan länge slutat att hota andra och inser att han till slut får det han förtjänar, ett nära band med Mira och många vänner bland barnen.

Chemi hjälper närpolisen i sitt tidigare bostadsområde och har blivit en förebild för de yngre där. Han har också kommit till insikt om att många av barnen i Neve Michael haft en mycket svårare barndom än han hade och att de alla har sitt nya liv att tacka Neve Michael för.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!