Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodHelena Sylvesten med väninna, Margit och Leon Kaplan. Anna Mannheimer, Dan Fibert och Jennifer Fibert.

Israelafton
i Göteborg

Förenade Israelinsamlingens traditionella fest på Park Avenue Hotel i Göteborg drog drygt 270 personer i år. Det blev en kväll i Israels tecken med engagerade talare, utmärkt underhållning och god mat.
Text och bild Margarete Nudel

Dan Fibert, ordförande för Förenade Israelinsamlingen i Göteborg, inledde kvällen med att tala om hur nervös han var. Det var svårt att möta allas förväntningar på att den pågående festen skulle överträffa förra årets fest. Och att han drabbades av samma nervositet varje år!

Han fortsatte genom att summera det gångna året i Israel och att säga att alla närvarande måste ställa upp i solidaritet.

- Israel vill ha fred men kommer inte att tveka att slå till eller att slå tillbaka om det gäller att försvara sin befolkning. Israel säger nej till terror och ja till fred!

Israels ambassadör i Sverige, Eviatar Manor höll ett utmärkt tal, på svenska denna gång.

- Israels framtid vilar på två pelare; den ena pelaren är att vara en judisk stat öppen för alla judar, den andra är att få leva i fred och frihet. Trots förra sommarens krig har de ekonomiska investeringarna ökat i landet. Omvärlden fortsätter att ha förtroende för Israel.

Kåsören och skribenten Anna Mannheimer fick de närvarande med sig när hon berättade hur hon gjort allt i sin makt för att slippa komma men till slut sagt ja till Dan Fiberts tjatande. Hon kåserade kring sin nervositet och sina sjukdomar och drog ner många skratt.

- Jag är nog Västeuropas mest sekulariserade person men jag har ändå en relation till landet Israel som jag aldrig besökt men känner väldigt starkt för. Det är som en relation med ett syskon, själv får man hacka, gnälla och klaga men nåde den från utsidan som säger ett ont ord!

Lena Posner-Körösi och Anders Carlberg, två nöjda församlingsordföranden. Ivar och Abraham Frischer. Anna Mannheimer, Eviatar och Orly Manor.
Helene Sommerfeld med sin pappa Leopold. Bröderna Johnny och Allan Ladow. Här är de som gjorde kvällen möjlig: Bakre raden Barbara Nordberg, Britta Fibert, Renée Fibert, Katarina Liebermann, Dan Fibert. Främre raden Gun Eaton, Hans Liebermann, Henryk Sender, Leif Cameras.

Kvällens appell hölls av Lena Posner-Körösi, ordförande för Stockholms judiska församling och född göteborgare.

- Tyvärr är det inte en självklarhet att hjälpa andra längre men vi här i Sverige måste visa vårt stöd för den enda demokratin i Mellanöstern. Visa att solidaritetens tid inte är över!

Och hennes ord gav gehör. Hela 924 750 kronor kom in!

Man är dock inte en äkta göteborgare om man inte drar vitsar, det gjorde Dan Fibert traditionsenligt mellan talare och underhållare.

För kvällens musikaliska underhållning stod Victoria Stjerna, 14 år på fiol, Knud Knudsen och Jan Stjerna, på fiol och flygel. Kvällens sångnummer bjöd 1970-talsstjärnan Viktor Klimenko på. Han framförde ett antal sånger på ryska och finska. Därtill en för mig tidigare aldrig upplevd version av "A jiddishe mame". På svenska!

Jan Stjerna Victoria Stjerna Knud Knudsen Viktor KlimenkoTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!