Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodTre nya projekt

Tack vare våra givares generositet kan Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod nu ta sig an tre nya projekt i Israel, alla viktiga och intressanta på olika sätt:

Barnbyn Neve Michael
Det har funnits önskemål om ytterligare stöd till byns kriscenter utöver de 60 000 dollar per år som vi i Sverige bidrar med. Nu kommer vi att bidra med ytterligare 100 000 dollar per år, som kommer att användas till följande:

  • en husdjursterapeut, som hjälper barn att med mindre husdjur bli av med rädslor, trauman, ångest och andra problem och kunna återfå ett normalt känsloliv.
  • en lärare och en lärarassistent, som kan undervisa barnen i små grupper så att de lättare kan ta till sig kunskaper och inte komma efter de andra barnen i byn.
  • aktiviteter under helger och annan ledighet, så att barnen i kriscentret t ex kan få kul sysselsättning i Neve Michael eller komma ut på utflykter som de andra barnen.

Amigourboende i Beersheva
Amigour förser de mest utsatta äldre i Israel med ett tryggt boende till en väldigt låg kostnad. Under 2006 påbörjades utbyggnad av ett boende för äldre i Kiryat Yam i norra Israel. Nu kan vi finansiera ett liknande projekt i Beersheva. Där bor 317 äldre i 281 ganska slitna lägenheter. Även gemensamma utrymmen behöver renoveras. Projektet kostar 600 000 dollar och finansieras helt av svenska donationer.

Net@
Menorah har tidigare skrivit om Net@. Projektet går ut på att hjälpa ungdomar från utsatta områden. Net@ vänder sig till dem som är 16 år. De får via programmet en högkvalitativ datautbildning som ger dem stora framtida möjligheter. För att få ta del av projektet krävs dock en motprestation av ungdomarna, de måste utföra ideellt arbete i sina bostadsområden. Utbildningen pågår i tre år och efter ordinarie skoltid. Ett bidrag från Sverige på 30 000 dollar ger nu tio ungdomar denna möjlighet till en ljusare framtid.

Tack!

Ett varmt TACK för all uppvaktning på min 80-årsdag i form av gåvor till barnbyn Neve Michael genom Keren Hayesod, till Hillelfonden, Magen David Adom, Judiska Museet och KKL.
Franz T Cohn

Grattis!

I förra numret av Menorah lottade vi ut israeliska CD skivor och Ulf Överbergs skrift "I kölvattnet av Libanonkriget" bland de donatorer som skickade in 500:- eller mer till oss.

Följande personer vann två CD skivor var:
Jerzy Daniuszewski Lennart Fagerkvist
Karl-David Ivansson Stefan Knabäck
Jan-Erik Levy

Följande personer vann var sin skrift:
Karin Johansson Karin Karlsson
Peter Ludwig Magda Söderqvist
Eva WikströmTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!