Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodLåt Ditt namn leva vidare i Israel!

Du kan hjälpa människor - barn, ungdomar, äldre, handikappade och andra behövande - med utbildning, vård och omsorg. Därmed låter Du Ditt namn leva vidare i något bestående som Du är med om att skapa.

Keren Hayesod bildades 1920 och har sedan dess kunnat hjälpa Israel att utvecklas med hjälp av generösa givares donationer. Att testamentera till vår organisation är ett generöst och säkert sätt att föra vidare sin livsgärning på. Du eller den Du vill hedra blir ihågkommen för all framtid. Många års erfarenhet, långsiktighet och goda relationer garanterar att Din vilja blir verklighet på bästa sätt. Här i Sverige heter vi Förenade Israelinsamlingen.

Samtliga medel vi mottar genom arv/testamenten går oavkortat till ändamål i Israel.
Det finns i dag ingen arvsskatt i Sverige, men vi betalar heller inte några kapitalskatter (på räntor, reavinster etc), och inga medel behålls för andra ändamål eller för några lokala kostnader i Sverige. Varenda krona skickas vidare till Israel.

Här är några exempel på vad svenska givare gjort för Israel de senaste 15-20 åren.

Beersheva
Ett flertal projekt för äldre har finansierats av svenska givare, bl a två dagcenter för äldre, ett dagcenter för handikappade, äldreboenden, och nu senast ett vårdhem för 24 dementa äldre. Nu påbörjas renovering av "Beit Scandinavia", där mer utrymmen behövs och toaletter och badrum för de äldre måste moderniseras.

Barnbyn Neve Michael
I denna by får 250 barn, 4 till 18 år gamla, från svåra hemförhållanden en ny start i livet. De kommer från trasiga familjer över hela Israel och behöver stöd för att gå vidare. Under de senaste 5-6 åren har svenska givare finansierat en utbyggnad och renovering av barnbyns skola samt renoverat två bostadshus. Nu pågår renoveringen av ytterligare ett bostadshus, på 451 kvm, för ett 30-tal pojkar och anställda som tar hand om dem.

Western Galilee College
Detta var en enkel lantbruksskola utanför Akko i Galiléen när vi fick ögonen på den för 25 år sedan. I dag är det ett modernt akademiskt college med 3 000 studenter, till stor del tack vare svenska givare. Det finns fortfarande behov av hjälp med utvecklingen, och även studiestipendier till ungdomarna.

Övrigt
I oktober lades grundstenen till utbyggnaden av ett äldreboende i Kiryat Yam, utanför Haifa. Ett 30-tal nya lägenheter ska byggas för fattiga äldre, detta projekt delar vi med Keren Hayesod i Spanien. Vi har också under året kunnat ge generösa studiestipendier till hundratals blivande läkare genom en generös donation i form av ett testamente.

Låter det intressant? Kanske har Du helt andra idéer om vad Du vill stödja i Israel? Vi kan hjälpa Dig att hjälpa Israel. Kontakta oss via telefon 08-667 67 70, e-post ulf.cahn@israelinsamlingen.org, eller adress Förenade Israelinsamlingen, Box 5053, 102 42 Stockholm.

Vi utlovar full diskretion. Vid behov har vi också tillgång till advokater som ger gratis juridisk rådgivning.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!