Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodMitt i hjärtat av Jerusalem, i Lev Ha'Ir, ligger ett vackert gammalt hus från kolonialtiden. Familjen Wiener, som har rötter i Tyskland och Sverige, har där grundat ett informationscenter där israeler och besökande från världens alla hörn kan ta del av områdets historia och mångfald.

Text och bild Margarete Nudel.

Ett hus i hjärtat av staden

1999 fick Förenade Israelinsamlingen i Sverige en förfrågan från huvudkontoret i Jerusalem: "kan ni tänka er att vara med och renovera en byggnad i den gamla och mycket nedgångna stadsdelen Lev Ha'Ir?"

- Jag nappade direkt, berättar Hans Wiener. Jag hade i flera års tid letat efter något lämpligt projekt i Israel till åminnelse av mina föräldrar som mördades under Andra Världskriget. 2001 kunde vi inviga Wiener Heritage Center.

Grundtanken med huset var att skapa en plats dit israeler, turister och samhällsbyggare skulle kunna komma för att lära sig om stadsdelens historia. Huset har föreläsningssal och arkiv med omfattande dokumentation om Lev Ha´Ir (som betyder Stadens hjärta).

Under de år som familjen Wiener har varit engagerad i Lev Ha'Ir har projektet ökat i omfattning, till att nu även omfatta affärsområdet kring Ben Yehuda, stadsdelen Musrara och de judiska kvarteren i den gamla staden.

- Från att ha varit en väldigt nedgången stadsdel där fattiga, gamla och människor med missbruk bodde i nedslitna byggnader från slutet av 1800-talet, är Lev Ha'Ir idag en mer attraktiv plats. Området har under åren renoverats, bättre kommunikationer, förskolor och äldrevård har gjort att folklivet kommit tillbaka. Man har lyckats med detta tack vare områdets eldsjäl Uri Amedi. Hans personliga drivkraft har lyckats åstadkomma en rejäl ansiktslyftning och hans arbete pågår med oförminskad styrka.

Familjen Wiener delar också årligen ut ett stort antal stipendier till studenter på Hebrew University. En del av dessa är kopplade till socialt arbete i Lev Ha´Ir. Det kan handla om allt från att definiera åldersgrupper och kartlägga deras behov av samhällsstöd till att engagera lokala affärsinnehavare att ta större ansvar för det som sker utanför den egna butiken. Familjen delar också ut ett pris, Hans Wiener Award, för förtjänstfulla insatser för staten Israel. Nytt för familjen i år är ett projekt för Yad Vashem, som riktar sig till svenska ungdomspolitiker.

Koordinator för allt som berör Israel är Hans Wieners dotter, Marion. Hon är primus motor och ser till att följa upp familjens donationer och att de stödåtgärder som beslutats på plats struktureras.

- Vi vill att områdets status ska höjas och att folk som kommer till Jerusalem från utlandet och från övriga Israel ska se att det finns annat att upptäcka i Jerusalem än Klagomuren och den gamla delen av staden.

Den positiva effekt arbetet i Lev Ha'Ir har haft inom området har spritt sig till andra delar av staden. Man förstår idag bättre nödvändigheten av att restaurera hus och skapa en bättre infrastruktur för sin befolkning. Många fler är nu engagerade i detta arbete. Den kände israeliske arkitekten och konstnären Ron Arad (se Menorah 1-2005) arbetar bland annat tillsammans med Jerusalem Foundation, en organisation som sedan 40 år tillbaka har som mål att ta aktiv del i stadens utveckling och dess befolkning.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!